Güncelleme Tarihi:
Bu cisimler asteroid veya kuyruklu yıldızlardan oluşuyor ve Dünya’ya yakın olan yörüngeleri nedeniyle bize çarpma riski taşıyorlar. İşte bu nedenle bu cisimlerin sürekli takip edilmesi gezegenimiz için hayati önem taşıyor. NASA’nın uzay aracı NEOWISE işte tam da bunu yapıyor.
NEOWISE bilinen binlerce asteroid ve kuyruklu yıldızı daha detaylı incelemek için 2 yıldır çalışıyordu. Bu çalışma esnasında önceden bilinmeyen 72 adet NEOs daha gözlemledi. Boyutlarına ve yörüngelerine bakıldığında bunlardan 8 tanesi Dünya için ciddi risk oluşturuyor.
Peki bu cisimler bir çarpma esnasında gezegenimize ciddi zararlar verebilecek boyutlarda mı? Analizler gösteriyor ki bu cisimlerin neredeyse yarısı 140 metre çapa sahip. Fakat sadece yaklaşık 900 tanesi Dünya’ya ciddi risk oluşturabilecek boyutlarda (çapı 1km veya daha büyük).
Küçük cisimler (yaklaşık 4 metre çapında) Dünya’ya neredeyse her yıl bir kez çarparken, 1 km veya daha büyük çapa sahip asteroidler Dünya’ya her milyon yılda ortalama 2 kez çarpabiliyor.
2013 yılında Rusya'nın Çelyabinsk kentine düşen asteroid 20 metre boyutlarındaydı ama ciddi hasarlara neden oldu. Yaklaşık 1500 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. 1 km çapa sahip bir asteroid Dünya’ya çarparsa ne olur artık siz düşünün.