Çelik kubbe hangi katmanlardan oluşuyor? Türk hava sahası emin ellerde... Türkiye bunu üretebilen dünyadaki 5 ülkeden biri
Savunma Sanayii İcra Komitesi, yerli ve milli hava savunma katmanlarının tamamına Çelik Kubbe adı verildiğini duyurdu. Peki Çelik Kubbe hangi katmanlardan oluşuyor? Hangi yerli ve milli sistemleri içeriyor? Hangi hedeflere karşı etkili olacak? Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Çelik Kubbe hava savunma sisteminin tüm detaylarını anlattı...
#ASELSANSon dakika haberler... Muş Korkut'ta korkutan deprem
Son dakika depremler: Muş’un Korkut ilçesinde, Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin Batman, Tatvan ve Bitlis'te de hissedildiği bildirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından depremle ilgili açıklamada bulundu.
#MuşKorkut kimdir? Mehmed Bir Cihan Fatihi'nin Korkut'u Mert Yazıcıoğlu kaç yaşında?
Korkut, Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin en fazla araştırılan karakterleri arasında yer alıyor. Dizide Çandarlı Halil Paşa’nın küçük kızı olan Esleme'ye aşık olan bir yeniçeri olan Korkut karakterini Mert Yazıcıoğlu canlandırıyor. Peki Korkut kimdir? Korkut dizide nasıl bir karakter olacak? İşte, vatandaşların merakla araştırdığı Korkut karakterini canlandıran Mert Yazıcıoğlu ve karaktere dair önemli bilgiler...
#Mehmet Bir Cihan Fatihi"Başbuğ’u aldık sırada Fidan var"
FETÖ’nün mütevelli heyetinden olduğu belirtilen ve operasyonlarda gizli tanık olmayı kabul eden 'Korkut' kod adlı itirafçı, sohbet toplantılarında "Genelkurmay Başkanı tutuklanıyorsa MİT Müsteşarı neden tutuklanmasın" denildiğini ve ardından Oslo görüşmelerinin sızdırıldığını söyledi.
#KorkutŞiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri hukuki yollar neler?
Kadına yönelik şiddet, kanundaki tanımıyla kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranış. Kadına karşı fırsat ve cinsiyet eşitsizliği, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet, hepsinin temelindeki ana sebep ise kadın olarak dünyaya gelmiş olmak. Bazı şiddet mağdurları uğradıkları şiddeti sakladıklarından tam bir istatistik yapılamasa da, maalesef hemen hemen her gün çevremizde kadına karşı şiddetin bir türüne tanık olmak mümkün.
#Kadın CinayetleriFilm yapımcılarının telif hakları
Eser sahiplerinin, oyuncuların ve set çalışanlarının emeğiyle yaratılan filmlerin meydana gelmesindeki, sinema salonlarında, televizyon kanallarında, dijital mecralarda biz izleyicilere ulaşmasındaki önemli aktörlerden biri, film yapımcıları. Her ne kadar bir sinema filminin eser sahipleri yönetmen, senaryo yazarı, diyalog yazarı ve özgün müzik bestecisi ise de; bu eserlerin oyuncular tarafından icra edilmesi, oyuncular tarafından icra edilen sahnelerin kaydedilmesi, işte tüm bu organizasyonu sağlayan, eser sahiplerini, oyuncuları ve tüm set çalışanlarını bir araya getiren, yapımın ekonomik riskini üstelenen yapımcının da haklarının korunması oldukça önemli. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre eser sahibinden ve icracı sanatçıdan mali hakları kullanma yetkisini devralması şartıyla yapımcılar bağlantılı hak sahibi sıfatıyla mali haklara sahip oluyor. İşte bu yazıda film yapımcılarının mali hakları, bu haklara hangi şartlarda sahip olabilecekleri, haklarının ihlali halinde başvurabilecekleri yasal yollar anlatılacak.
#Film Yapımcılarının Mali Hakları Neler?Haksız yere işten çıkarılan işçi ne yapmalı?
İşçiler ülke ekonomisinin en önemli süjelerinden biri. Kimi işçi beden gücünü, kimisi el becerisini, kimisi ise beyin gücünü kullanarak ekonomiye katkıda bulunuyor. Her ne kadar istihdam sağlayan işverenler tarafından kendilerine iş imkanı sunuluyorsa da, günümüzde insan emeğinin olmadığı her hangi bir sektörün sürdürülebilmesi pek mümkün görünmüyor. İşveren karşısında ekonomik olarak çok daha güçsüz durumda olan işçinin yasalarca korunması ise önemli bir gereklilik. Aksi halde işçilerin ve emeklerinin sömürülme riski ortaya çıkar ki; bu durum, o ülkenin hem ekonomik hem de sosyolojik olarak gerilemesine neden olur. Çünkü bir ülkenin refahı, o ülkede yaşayan en küçük birim olan ailenin refahından başlar. Tam da burada güncel kanun olan 4857 Sayılı İş Kanunumuz işçiye belli haklar tanımakta. İşte bu yazıda haksız yere işten çıkarılan bir işçinin işe iade davası açma hakkı anlatılacak.
#İşe İade DavasıBoşanmada mal paylaşımı nasıl yapılır?
Mal paylaşımı konusu, eşlerin boşanma süreçlerinde oldukça kafa karıştıran konulardan biri. Eski kanun, yeni kanun, edinilmiş mallar, kişisel mallar, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma derken, paylaşımın nasıl ve ne oranda yapılacağı eşler arasında sıklıkla tartışmaya dönüyor ve konu yargıya taşınıyor. Eşler ister çekişmeli, ister anlaşmalı boşanmış olsun aralarında mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık doğduğunda boşanma davasından ayrı ve boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal paylaşımı davası açmaları gerekiyor. Her ne kadar uygulamada sıklıkla boşanma davası ile eş zamanlı mal paylaşımı davası açılıyorsa da hakimin mal paylaşımı davasına bakabilmesi için boşanma davasının kesinleşmesini beklemesi gerekiyor.
#Boşanmada Mal PaylaşımıE-ticaret sitesi üzerinden yapılan satışlarda kullanılması gerekli form ve sözleşmeler
E-ticaret hayatımıza girmeden önce giyim, kozmetik, takı gibi ürünlerin satışını gerçekleştirmek isteyenlerin, yüksek maliyetlerle bir veya birden fazla mağaza açması, yeteri kadar ürünü mağazada bulundurması, satış temsilcileri istihdam etmesi gerekliydi. Günümüzde hala perakende sektöründe mağazalar varlığını ve önemini korumakla beraber teknolojinin hızla gelişmesiyle tüketicinin alışkanlıkları da değişti ve e-ticaret perakende sektörünün önemli satış ayaklarından birini oluşturmaya başladı. E-ticaret, satıcıların kira, elektrik, çalışan ücretleri gibi mağaza maliyetlerinden; tüketicinin ise zamandan tasarruf etmesini sağlıyor. Ayrıca satıcının elde ettiği bu tasarruf fiyatlara da yansıyarak bizlerin, bir ürünü mağaza fiyatından daha ucuza satın almamıza imkan veriyor. Bununla beraber düşük maliyetlerle satış ayağı gerçekleştirilebildiğinden küçük sermayelerle iş kurmak isteyenler için de önemli bir fırsat. Bugün e-ticaret, takı, giyim, aksesuar gibi tasarım işiyle uğraşan kadın girişimcilerin ise önünü açıyor. Ülkemizde daha fazla kadın girişimcinin yer alması dileğiyle bu yazının ana konusuna geçmek istiyorum.
#Mesafeli Satış Sözleşmesi Ve Ön Bilgilendirme FormuMimarların telif hakları neler?
Bugün içinde yaşadığımız evler, çalıştığımız ofisler, günlük hayatta sıklıkla uğradığımız restoran, alışveriş merkezi, sinema ve tiyatro gibi binaların her biri mimarların fikri yaratım ürünü. Mimarın özgünlüğünü taşıyan bir mimari proje veya mimari eser üzerindeki telif haklarının korunması ise önemli bir gereklilik. Bugün bu gerekliliği Türkiye’de telif haklarını düzenleyen 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu karşılıyor. Bu kanunda gerekli şartları taşıyan mimari projeler ve mimari eserler eser kapsamında değerlendirilerek, mimarlara eserleri üzerinde mali ve manevi haklar tanınıyor. İşte bu yazıda, mimari proje ve mimari eser kavramları, mimarların mali ve manevi hakları, bu hakların ihlali halinde başvurabilecekleri yasal yollar açıklanacak.
#MimarSanat eserleri ve telif hakları
Bu hafta sanatseverlerin gündemi ‘Contemporary Istanbul’. Fuara katılan İstanbullu sanatseverler çağdaş sanatla buluşuyor. Gidemeyenler için de durum pek farklı değil. Son bir kaç gündür sosyal medyada nereye baksanız bir sanat eseriyle karşılaşmanız mümkün. Tablolar, heykeller, eser sahibinin hususiyetini taşıyan her türlü eser sanatseverlerin ruhuna dokunurken sanat taklitçilerinin ise iştahını kabartıyor. Tam da bu noktada sanatçıların eserlerini nasıl koruyacakları ve taklitçilikle mücadele konusu gündeme geliyor.
#Contemporary IstanbulSosyal medya hesabı çalındığında hangi hukuki yollara başvurulabilir?
Bilişim teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeyle beraber bugün, hemen hemen herkes en az bir sosyal medya hesabını aktif olarak kullanıyor. Günümüzde fotoğraf, video, gündeme dair görüşlerimizi paylaşabileceğimiz ve 7’den 70’e herkese hitap edebilecek bir uygulama mevcut. Yeni Medya adı altında üniversitelerde okutulan sosyal medyayı göz ardı etmek ise imkansız. Ünlü markalar, işini geliştirmek isteyenler sosyal medya tanıtımı için oldukça yüksek bütçeler ayırıyor. Bizler açısından ise durum şu ki; sosyal medya artık hayatımızın bir parçası. Fotoğraflarımızı, görüntülerimizi kişisel bilgilerimizi sosyal medya hesaplarında saklıyor, özel yazışmalarımızı dahi bu uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Son zamanlarda maalesef ünlü, ünsüz, kişisel veya işletme hesabı fark etmeksizin çokça kişinin sosyal medya hesaplarının çalındığını duyuyoruz. Sosyal medya hesaplarını çalan bu kişiler kimi zaman hesap sahibinden para istiyor, kimi zaman hesap sahibinin fotoğraflarını, görüntülerini ve kişisel bilgilerini kopyalıyor, kimi zaman ise çaldığı hesabı kullanarak başkalarını dolandırmaya çalışıyor. Peki bu gibi suçların cezası ne? Sosyal medya hesabı çalınanların başvurabileceği hukuki yollar neler? İşte bu yazıda tüm bu konular değerlendirilecek.
#Sosyal MedyaMarkanın korunması ve başvurulabilecek hukuki yollar
Markalaşma, bir ürün veya hizmetin satış hacmini arttırmanın, daha geniş kitlelere ulaştırmanın önemli yollarından biri. Günümüzde bizlere ürün veya hizmet sunan şirketler markalaşma sürecinde hatırı sayılır paralar harcayarak reklam faaliyetleri gerçekleştirmekte, marka bilinirliğini sağlamak, geniş kitlelere tanıtmak ve bu bilinirliği korumak adına yoğun emek harcamakta, düzenli yatırım yapmakta. Çünkü marka bilinirliği pazardaki rekabetin önemli silahlarından biri. Bununla beraber biz tüketiciler açısından oluşabilecek marka sadakati ise ancak iyi bir marka yönetimi ile mümkün. İyi bir marka yönetimi için sadece markaya yatırım yapmak yeterli değil; aynı zamanda markanın korunması da gerekir. İşte bu yazıda marka ihlalleri ile başvurulabilecek hukuki yollar değerlendirilecek.
#Hukuki YollarSinema ve dizi oyuncularının telif hakları
Bir sinema eserini, televizyonda veya dijital mecrada yayınlanacak bir dizi filmi izleyicinin beğenisine sunulacak hale getirenler eser sahibi olan yönetmen, senaryo yazarı, diyalog yazarı ve özgün müzik bestecisi ile eser sahibi olmamakla beraber özgün yorumlarıyla telif hakkı sahibi olan oyunculardır.
#KanunOnline alışverişte ürün ve hizmet iadesi nasıl yapılır?
İnternet teknolojisinde yaşanan gelişmeyle beraber hayatımıza giren e-ticaret, Covid-19 pandemisinden dolayı hızlı bir ivme kazandı. Bugün ise hatırı sayılır bir çoğunluk en temel ihtiyaç olan yiyecek içecekten, giyim, kozmetik, ev eşyasına kadar neredeyse tüm ihtiyaçlarını online alışveriş yoluyla karşılıyor. Öyle görünüyor ki; önümüzdeki yıllarda online alışveriş popülaritesini arttırmaya da devam edecek.
#HakOnline itibarımızı nasıl koruruz?
Günümüzde internet teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeyle kendimizi internet ve sosyal medya aracılığıyla ifade etmeye başladık. İşimizi tanıtmak, fotoğraf paylaşmak, gündeme dair fikirlerimizi söylemek için sosyal medya hesaplarını kullanıyoruz. Bazılarımız bir konu hakkında deneyimlerini, fikirlerini, bilgi birikimlerini paylaşmak için web sayfaları, bloglar açarken bazılarımız ise video paylaşım sitelerini etkin şekilde kullanıyoruz.
#Online HaklarKişisel verilerimizi nasıl koruruz ve haklarımız neler?
Son dönemde hemen hemen herkes tarafından tartışılan WhatsApp uygulaması kullanım şartlarına ilişkin güncelleme kişisel veri kavramını tekrardan gündemimize getirdi. Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından uygulamanın sahibi şirket hakkında inceleme başlatılmasına sebep olan güncellemede rıza vermeyen kullanıcıların hesaplarının silineceği bildirildi. Tartışmalar sonrasında çıkan haberlere göre uygulamanın sahibi şirket tarafından yapılan açıklamada 8 Şubat’ta kimsenin hesabının askıya alınmayacağı, verilen sürenin ertelendiği ifade edildi. Sıcak gündem sebebiyle bu yazıda kişisel verilerin ne olduğu, yasal düzenleme kapsamında kişisel veriler üzerindeki haklar ile kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi halinde başvurulabilecek hukuki yolların neler olduğu açıklanacaktır.
#HukukFotoğraf üzerindeki haklar nasıl korunur?
İnternet teknolojisinde yaşanan hızlı gelişme fotoğrafı günümüzün en önemli süjelerinden biri haline getirdi. Her birimiz kendimizi, işimizi, yeteneklerimizi, hatta günlük hayatımızı gerek içinde yer aldığımız gerekse bizzat çektiğimiz fotoğraflarla ifade etmeye başladık. Bununla beraber Instagram, Facebook gibi fotoğraf paylaşım odaklı sosyal medya mecraları da fotoğrafın hayatımızdaki yerini günbegün sağlamlaştırmaya devam etmektedir.
#Fotoğraf Üzerindeki HaklarKonutu yıkılan veya hasar gören depremzedelere yapılabilecek yardımlar
Geçtiğimiz günlerde İzmir ve çevresini kuvvetle etkileyen deprem bizleri bir kez daha deprem gerçeğiyle yüz yüze getirdi. Bilindiği üzere, depremler etkiledikleri bölgelerde depremzedelerin büyük maddi ve manevi kayıplar yaşamalarına neden olmaktadır. Ne yazık ki; bazı kayıpların telafisi mümkün olmamakla beraber, bazılarının ise mümkündür. Peki, kanuna göre konutları hasar gören depremzedelere yapılacak yardımlar neler? Depremzedeler bu yardımlardan hangi şartlarda yararlanabilir? Başvuru usul ve süreleri ne? Zorunlu Deprem Sigortası nedir ve neleri kapsar?
#DEPREMGüncel mevzuat çerçevesinde yoksulluk nafakası
Son dönemde basında çıkan haberlere göre; Adalet Bakanlığı’nın yoksulluk nafakası için 2-6 yıllık süre sınırlamasına ilişkin önerisi, yoksulluk nafakasının süreli mi, süresiz mi olması gerektiği tartışmalarını beraberinde getirmiştir. Yoksulluk nafakasına ilişkin taban ve tavan süre sınırı yerine süreli olması ancak bu sürenin hakimin takdirine bırakılmasına ilişkin görüşlerin de çoğunlukta olduğu ifade edilmektedir. Peki, güncel mevzuatta durum nasıl? Yoksulluk nafakası gerçekten süresiz ve sınırsız mı?
#Nafaka