Mühendisin 4'üncü F devrimi

Güncelleme Tarihi:

Mühendisin 4üncü F devrimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2016 22:14

Önemli bir futbol ülkesi olmasına karşın Dünya ve Avrupa şampiyonluğu bulunmayan Portekiz, bu zinciri kırarken, hocası Fernando Santos, tarihi başarıyı getiren adam olarak vitrine çıktı. Sıra dışı kişiliği ve aykırı tavırlarıyla tanınan 61 yaşındaki elektronik mühendisi, “futbol mühendisliği” yaparak bir ilki başarıp ülkesinde kahraman oldu.

Haberin Devamı

Euro 2016 şampiyonu Portekiz’in hocas Fernando Santos, bambaşka bir hikâyenin kahramanı...

Lizbon’da dünyaya gelen Santos, futbola sokak aralarında kaleci olarak başladı. Bir akşam kurtarışlar yaparken yırttığı pantolonu ve babasından işittiği azar sonrası “savunma oyuncusu” olmaya karar verdi.

***

Babası otomobil aksesuarları satıcısı, annesi ise ev hanımıydı. Oğullarının futbolcu değil, başarılı bir öğrenci olmasını istiyorlardı. Ama onun hayali futbolcu olmaktı ve Operario Lizbon altyapısıyla kariyer başlangıcını yaptı.

YUNANİSTAN DENEYİMİ

Yetenekli bir savunmacı olduğu Benfica tarafından fark edildi. İki yıl burada oynayıp Estoril’e gitti. Kısa süreli Maritimo macerasının ardından Estoril’e döndükten sonra burada asistan koç olarak teknik adamlık kariyerine başladı.

***

Haberin Devamı

Kariyeri boyunca 10 farklı takım çalıştıran Santos için Portekiz’den önceki durağı Yunanistan Milli Takımı ayrı bir öneme sahip. orada farklı bir eğitim ve deneyim yaşadığını düşünüyor.

İNANAN KORKMAZ

Futbolda mucizelere inanmayan 61 yaşındaki teknik adam, sadece takımların mucizenin bir parçası olması gerektiğini savunuyor. Kenarda tam bir “kasırga” olarak biliniyor. Ancak tüm oyuncuları tarafından çok seviliyor. Uzlaşmacı yönüyle öne çıkıyor ve bugüne kadar hiçbir oyuncusuyla problem yaşamamasıyla biliniyor. 

***

Porto’nun üst üste 5 şampiyonluğun 5’incisini kazandırdığı için “5. Şampiyonluk Mühendisi” olarak anılıyor. Zaten asıl mesleği elektronik mühendisliği. Portekizli gazeteciler onun oyuncular için taktik dehadan daha çok, akıl hocası ve baba olduğunu belirtiyor.

***

“İnançlı bir adam hiçbir şeyden korkmaz” felsefesine inanıyor. En büyük hayalini “Keşke babam şampiyon olduğumu görseydi” diye anlatıyor.

“İnsanlar benim deli olduğumu düşünüyor ama tam olarak deli sayılmam” diyen Santos, evli ve iki çocuk babası. Kızı yargıç, oğlu ekonomist.

‘YENİDEN DİRİLDİĞİM GÜN BABAMI BULACAĞIM’

EURO 2016 öncesi verdiği bir röportajda söylediği şu sözler, Santos’un nasıl farklı bir adam olduğunu çok güzel ortaya koyuyor:

“Mesih’in hayatta olduğunu keşfettim. Ve bu keşiften sonra hayatıma olduğu gibi devam edemezdim. Başkalarının fikirlerine her zaman saygı duydum ancak kendi düşünce yolumu da aynı saygıyı talep ettim. Bilim kitaplarına inanıyoruz. Peki, İncil bir fantezi mi? İnsanların mutlu olmak için doğduğuna inanıyoruz. Ama mutlu olmak için iyi olanın ne olduğunu bilmiyoruz. Ben bunu inanç yolunda buldum. Ben de sıradan ölümlülerin bir parçasıyım. Yeniden dirilişe ve hepimizin yeniden dirildiğimiz gün huzuru bulacağımızı biliyorum. Ve aynı gün babamı bulacağıma inanıyorum.”

3 F  NEDİR?

Haberin Devamı

PORTEKİZ kökenli 3 F deyimi, futbol, din ve eğlence ile toplumların uyutulması anlamında kullanılır. Çıkışı da ülkenin eski diktatörü Salazar’ın bir konuşmasına dayandırılır. Buna göre, Salazar’a ülkeyi 41 yıl tek başına nasıl yönettiğini sormuşlar. Gülümseyerek, “Tres F” yani “3 F ile” diye yanıt vermiş ve eklemiş: Fado (müzik), Fatima (din) ve Football (futbol).

3 F’deki din unsurunun yerine zamanla “Fiesta” yani eğlence kullanılır olmuş.

GALİP DE, MAĞLUP DA SARAYDA...

ŞAMPiYON Portekiz Milli Takımı, ülkesinde krallar gibi karşılanırken, Fransızlar da final heyecanı yaşatan takımlarına sahip çıktı.
Portekizlilerin ülkelerine gelişinde, havalimanında iki araç, takımı taşıyan uçağa kırmızı yeşil renklerde su püskürttü. Portekizli oyuncular ve teknik heyet iki üstü açık otobüsle Lizbon’daki Belem Milli Sarayı’na geldi. Portekiz Cumhurbaşkanı, liyakat nişanı ‘Ordem do Merito’yu Portekizli oyuncular ve teknik heyete verdi.

Haberin Devamı

‘CANLI, KANLI DELİ VE TARİHİ’

Portekiz basını, büyük başarıyı ilginç başlıklarla okuyucularına duyurdu.

PORTEKİZ Milli Takımı’nın tarihi başarısı ülkede büyük sevinç yaratırken, bu, gazete başlıklarına da şöyle yansıdı:

Abola: “Portekiz, tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu.”

Canal de Negocios: “Paris’te fetih. Portekiz Avrupa şampiyonu.”

Correio da Manha: “10 Temmuz, Portekizliler Günü.”

Expresso: “Bu canlı, bu kanlı, bu deli, bu sevgi. Şampiyon Portekiz.”

Publico: “Bu Avrupa şampiyonluğunda acı. gözyaşı ve sevinç var.”

Record: “Avrupa şampiyonu Portekiz oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!