Meşale 2012'de Londra'da

Güncelleme Tarihi:

Meşale 2012de Londrada
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2005 14:31

2012 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahipliğini, Moskova, New York, Madrid ve Paris'i geride bırakan Londra kazandı.

Haberin Devamı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), bugün Singapur’da  yaptığı toplantıda, 2012 oyunlarına ev sahipliği yapacak kent belli oldu. İlk tur oylamada Rusya'nın başkenti Moskova, ikinci turda ABD'nin New York kenti, üçüncü turda ise İspanya'nın başkenti Madrid elendi. Final turunda Paris ve Londra, ev sahipliğini alabilmak için yarıştı. Sonucu açıklayan Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) Başkanı Jacque Rogge, 6 yıl sonraki oyunların adresini açıkladı: LONDRA.

SEÇİM NASIL YAPILDI

IOC üyelerinin yaptığı gizli oylamanın ilk turunda, 116 üyenin 100’ü oy kullandı. İlk turda, en az şans tanınan adaylardan, Rusya'nın başkenti Moskova elendi. İkinci turda ABD'nin New York kenti yeterli oyu alamadı. Üçüncü turda ise İspanya'nın başkenti Madrid elendi.  Bir kentin kazanması için, yüzde 50’nin üzerinde oy alması gereken oylamaların final turuna Paris ve Londra kaldı. Bu iki kent arasında daha fazla oyu alan Londra, 2012 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını elde etti.

Londra 1908 ve 1948 yıllarında olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştı. Paris ise sadece 1924 yılında olimpiyatları düzenlemişti.

KİM NASIL DESTEKLEDİ

Haberin Devamı

Londra: Olimpiyat Komitesi önündeki son sunuma İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Prenses Anne de katıldı. Topmodel Kate Moss ve futbolcu David Beckham tanıtım kampanyasının ön saflarında yer aldı. Moss, Tate Gallery 2012 sergisi için Mario Testino’ya bir sprinter gibi poz bile vermişti. Beckham ise nihai sunum için İngiliz delegasyonuyla birlikte Singapur’a gitti.

Paris: Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Paris’i desteklemek için önceki gün Singapur’a gitti. Kanadalı şarkıcı Celine Dion Paris’in adaylığını destekledi. Fransa’nın önemli film yönetmenlerinden Luc Besson, Fransa Milli Takımı’nın eski yıldızı David Ginola ve Senegalli şarkıcı Youssou N’Dour da kampanyada görev aldılar.

Madrid: İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero Madrid’in son sunumu öncesi Singapur’un yolunu tuttu. Real Madrid’in kaptanı Raul ve 1992 Olimpiyat şampiyonu 1500 metreci Fermin Cacho kampanyanın önemli destekçileri arasında.

Haberin Devamı

New York: Eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali en başından beri New York’un adaylığını destekledi. Singapur’daki delegasyonda senatör Hillary Clinton, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de var. Bisikletçi Lance Armstrong, Rumen asıllı eski Olimpiyat şampiyonu jimnastikçi Nadia Comaneci de New York’u destekledi..

Moskova: Tenis dünyasının gözdesi Maria Şarapova, ABD’de yaşamasına karşın ülkesi Moskova’nın adaylığını destekledi. Dört Olimpiyat altın madalyalı yüzücü Aleksandır Popov, yine 12 Olimpiyat madalyalı jimnastikçi Aleksey Nemov ve eski Fransa Açık şampiyonu tenisçi Yevgeni Kafelnikov da Moskova’nın adaylık kampanyası sırasındaki önemli kozları oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!