Mersin Limanı’nda bekleyen viski

‘SÜRATLE bizi ayağa kaldıracak önlemler lazım. Türkiye verir mi vermez mi bilmiyorum ama lazım olan bu.’

Bu sözler KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'a ait. Hürriyet yazarları olarak kendisini ziyaretimiz sırasında Denktaş, kendisi aleyhindeki gösterilerin nedenlerinden söz ederken, çuvaldızı Türkiye'ye de dokunduruyor.

‘‘Burada bir iş adamımız Türkiye'ye viski satıyordu. Etiketinde sadece viski yazıyordu. Ama dün Mersin limanında tahlil yapmışlar, - bu Scotch viski niteliklerine uygun değil. Türkiye'ye giremez- demişler. Etikette Scotch demiyor ki. TIR Mersin'de tutuluyor. Adam iflas edecek şimdi’’ diyor Denktaş.

Her ne kadar çözüm için sokağa dökülenlerin büyük bir kısmının ABD ve Avrupa tarafından etkilenmiş hatta maddi çıkar karşılığı yönlendirilmiş kişiler olduğunu söylese de Denktaş, bazı şeylerin iyi gitmediğinin farkında.

KKTC ekonomisini kalkındırmak için Türkiye'den özel düzenlemeler yapması bekleniyor.

Neden? Çünkü Kıbrıs Türklerinin ekonomik sorunları çözümlense, siyasi çözüm baskısı da kalkar.

Yıllardan beri Ada'da kurulan denklem bu.

KKTC için acaba kaç tane ekonomik kalkınma paketi hazırlandı?

Ama bir türlü sorun çözümlenemiyor. Paketler ya uygulanmıyor veya uygulansa da yeterli olmuyor.

Yarım yamalak kalıyor. Türkiye'den su götürme projesi vardı örneğin. Başarısızlıkla sonuçlandı. Türkiye'ye güveni zedeledi. Boşa giden paralar ve emekler de cabası.

* * *

‘‘BURADA öyle usulsüzlükler oldu ki, Türkiye IMF paketi gibi paketler getirmek zorunda kaldı’’ diyor Denktaş ‘‘Ama bunu beklenmedik krizler takip etti. Devalüasyon oldu, enflasyon arttı. Yangın çıktı. İtfaiye ise yangını söndürmek yerine -benim dediklerimi yapın- dedi. Sonunda Meclis bile basıldı burada.’’

Denktaş
'ın eleştirisi Türkiye'nin ‘‘Yangını söndürmek yerine benim dediklerimi yapın’’ demesiyle sınırlı değil. Yapılan yardımların da yanlış olduğunu söylüyor.

‘‘Hep alt yapı yatırımı yapıldı.’’ Oysa Türkiye'nin üretime yönelik yatırımlar yapması gerekirdi. Cumhurbaşkanı böyle düşünüyor.

KKTC'de bu ‘‘alt yapı yatırımları’’ndan Ankara hükümetlerine yakın Türkiyeli müteahhitlerin yararlandığı iddialarını duyarım. Denktaş, acaba bunu mu ima ediyor?

Türkiye yıllardan beri KKTC'yi finanse ediyor. Sonuç? Yaratıcılıklarını kaybeden memurlar toplumu. Bu yorum bana ait değil. Değişik çevrelerden Kıbrıslıların kendi ifadeleri böyle.

* * *

KIBRIS Türk işadamları ambargoları aşmak için bir yol bulmuşlar. Brüksel'de yapılan temaslar sonucu KKTC üretilen malların Kıbrıs Ticaret Odası damgası ile Avrupa pazarlarına çıkması konusunda görüş birliği sağlanmış. Ancak bu, Kıbrıs Türk devletini devre dışı bırakacağı gerekçesiyle reddedilmiş yetkililer tarafından.

Türkiye ile ticaret de mevzuata takılıyor.

Viski TIR'ı Mersin'de bekliyor.

İnsanlar yollara dökülünce de, ‘‘satılmış, vatan haini’’ olmakla suçlanıyor.

Biraz insaf.
Yazarın Tüm Yazıları