Meditasyon üzerine

3dk okuma

Yeni yılı, bilgilerimizi tazeleyerek, yeni amaçlar edinerek karşılarız çoğunlukla.

İsteklerimizin gerçekleşmesi, onları gerçekten hayatımıza çekmek istememizle ve bu da berrak bir zihinle mümkün olur. Meditasyon, isteklerinize yoğunlaşabilmenin bir yoludur...

Yeni yılın ilk günlerinde sevgili dostum Dr. Neslihan İskit, Çekirge okuyucuları için konsantre bilgiler içeren bir yazı hazırladı. "Meditasyon nedir? Meditasyon yaparak neler başarırsınız?" sorularının yanıtları bu yazıda sizleri bekliyor.

Meditasyon Sanskrit dilindeki "dhyana" kelimesinden gelir ve "zihni arıtıp sakinleştirmek, zihne işlevselliğini kazandırmak için yapılan uygulama" olarak açıklanabilir. Yoga bilminin kurucusu olan Patanjali, aydınlanma için 8 basamaklı bir yol önermiştir. Bu yolda meditasyon yedinci basamağı oluşturur. Bu basamaklar şöyle sıralanmıştır:

1- Yama - Evrensel ahlaki disiplin

2- Niyama - Kişisel disiplin

3- Asana - Yoga duruşları

4- Pranayama - Nefesin kontrolü

5- Pratyahara - Duyguları geri çekme

6- Dharana - Dikkati bir yere toplama

7- Dhayana - Meditasyon

8- Samadhi - Kendini tanıma, aydınlanma

Yama, 5 noktaya dikkat çekerek yaşayanlar için ahlaki disiplin oluşturur. Ayrıca diğer insanlarla ilişkilerimizi ayarlar ki bunlar;

1- Ahimsa: Şiddetsizlik, sadece fiziksel boyutta değil düşüncelerimizde bile uygulamamız gereken bir ahlaki disiplindir

2- Satya: Doğruyu söylemek

3- Asteya: Çalmamak

4- Brahmacharya: Yaşam enerjisini spiritüel alana kaydırmak

5- Aparigraha: Mütevazılık

Niyama, sekiz basamaklı yolda ikinci basamağı oluşturur. Bu da beş basamaktan oluşur ve kişisel disiplinlerle ilgilidir:

1- Saucha: Saflık, temizlik

2- Santosha: Kanaatkar olma

3- Tapas: Kişisel disiplin

4- Svadhyaya: Dua etmek

5- Ishvara-pranidhana: Teslimiyet, Tanrı’ya inanma ve teslim olma

Asana, yoga duruş pozisyonlarıdır. Önceleri zor gelir, bedende terleme, titreme ve yorgunluk hissi olur. Kaslar güçlenir, cilt parlar, toksinler atılır ve tüm beden huzur bulur.

Pranayama, prana ve ayama kelimelerinden oluşmuştur. Prana, yaşam, enerji ve canlılıktır. Ayama, uzunluk, genişlik ve kontroldür. Pranayama, içsel enerjimiz ve dış dünya arasında bağlantı kurar.

Pratyahara, duyguları geri çekerek içe dönme ve aklın kontrolüdür. İçe dönmenin en kolay yollarından biri Shavasana pozisyonunda uzanmak, nefesi takip ederek bütün düşüncelerden uzaklaşmaktır.

Dharana, zihinsel odaklanma ile meditasyona yol hazırlar.

1- Odaklanma

2- Dikkat

3- Konsantrasyon

4- Bağlantı

Dharana, durmak ve derinlere bakarak özünde ne olduğunu anlamaktır.

Samadhi, Patanjali’nin sekiz basamağının sonuncusudur. Yoganın son hediyesidir. Algılayanla algılananın, nesne ile öznenin, kavrayanla kavrananın karışıp birleşmesidir. Pratyahara, Dharana, Dhayana ve Samadhi, nehirde bir kayıkla gezmeye benzer. Kayığa binersin ve karayı geride bırakırsın; ağaçları, insanları... Duyguların nehirle karışıp birleşir ki bu Pratyahara’dır.

Nehirde ilerledikçe geride bıraktıklarından daha da uzaklaşırsın ve nehrin akıntısına bırakırsın kendini. Suyu damarlarında, teninde ve tadını dilinde hissedersin. Bu Dharana’dır; zihinsel çözünme... Bunu, doğal olarak Dhayana meditasyon takip eder. Sen ve nehir bir olmuştur. Kayık yok olur. Sen nehirsindir, ışıkta dans eden.

Sonunda nehir denize ulaşır ve sen de yok olursun. İşte bu Samadhi’dir. Kayık, sen, nehir ve deniz birdir.

Patanjali’nin bu sekiz basamağı tek tek çıkılmalıdır. Basamakları atlamak, bizi varmak istediğimiz noktadan uzaklaştırır.
Yazarın Tüm Yazıları