Manyetik alan güneş rüzgarlarını engelleyemiyor

Güncelleme Tarihi:

Manyetik alan güneş rüzgarlarını engelleyemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2005 01:07

Dünyamızın manyetik alanı, güneş rüzgarlarının kutuplar üzerinden içeri sızmasını engelleyemiyor.

Buralardan atmosfere ulaşan yüklü parçacıklar kutup ışıkları olarak görülmekte. Fakat güneşin manyetik alanındaki enerji de güneş rüzgarlarıyla dünyanın manyetik alanını geçerek dünyadaki enerji dağıtım kaynaklarını bozabiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı dört uyduyla ilk kez kutuplardan dünyanın manyetosferine sızan 100km büyüklüğündeki türbülansları gözlemledi. Manyetosfer, dünyamızın manyetik alanıyla güneş rüzgarlarından korunduğu bölgedir.

Güneş rüzgarları başlıca proton ve elektronlardan meydana gelen ve yaklaşık olarak saniyede 400km hızla dünyanın manyetik alanına ulaşan yüklü parçacıklardan oluşmakta.

Sesin on katı

Dünyamızın güneşe bakan tarafında böylece 60.000 Ğ 100.000km yükseklikte güneş rüzgarlarını sesin on katı hızından, ses altı hıza geçiren bir şok dalgası meydana gelir. Bunun altında ise güneş rüzgarlarının geçemediği sınır tabaka olan manyetopoz yer almakta.

Medüz biçimindeki manyetopozun, yarımküre yüzü, Güneşe dönük dünyaya doğru yönelmiştir, güneşe doğru olan kısmında milyonlarca kilometre uzunluğunda bir kuyruğu var.

Astronomların bu gözlemler için yararlandıkları dört uydunun bulunduğu eliptik yörüngenin dünyaya en yakın noktası 19.000, en uzak noktası ise 119.000km.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!