Zihinsel Performans İçin Su İçin
"Yeterince su içerek zihinsel faaliyetlerimizi daha iyi çalıştırabileceğimizi söyleyen Uzman Diyetisyen Aysen ARICAN ÖZ, suyun faydalarını anlattı."
Ne içtiğimiz ve ne kadar içtiğimiz, neyi ne kadar yediğimiz kadar önemli!
Vücut ağırlığımızın yarısından fazlası içi minerallerle dolu bir deniz gibidir. Yaşam su içinde gerçekleşir ve sürdürülür. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun sıvı dengesinin korunması ile mümkündür.
Vücut suyunun %20 kaybı ölümle sonuçlanır. Başka bir deyişle susuz kalırsak ölürüz.
Su yaşamımızın kaynağıdır. Su içmeden 2 ya da 5 gün yaşanabilir. Susamak ise, insanın aklının almayacağı kadar karmaşık bir durumdur. Susuz kalırsak yediğimiz besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması sağlanamıyor. Hücrelerde yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkimeler oluşmuyor. Kan basıncınızı kontrol eden elektrolitlerin dengesi bozuluyor. Göz, ağız ve burun kanallarınız nemlenemiyor. Gözyaşı pınarı kuruyor. Terlenemiyor. Tükürük salgısı azalıyor,. Yutma zorlaşıyor. Kan hücrelere oksijen taşıyamıyor. Eklemlerin kayganlığı azaldığı için hareketlerimiz sınırlanıyor. Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddeler böbreklere taşınamıyor ve böbreklerden atılamaz hale geliyor. Sıcak havalarda vücut serin tutulamıyor. Soğuk havalarda vücut yalıtımı ve vücut ısısının denetimini sağlanamıyor. Kısacası yaşam damarı kuruyor…
Vücuttan %2'lik su kaybı zihinsel performans düşüklüğüne yol açıyor.
Vücut ağırlığının yalnızca %2'sinin susuz kalarak kaybedilmesi algılama fonksiyonlarını değiştiriyor, konsantrasyon bozukluğuna ve dikkatin azalmasına yol açıyor ayrıca yorgunluk da yaratıyor. Herhangi bir olayı anında farkedip tepki verme performansında yetersizlik görülüyor. Bir araştırma, bedenin su içeriğinin % 2.8 azalmasının araştırmaya katılanlarda ciddi zihin yorgunluğu oluşturduğunu göstermiştir.
Zihinsel performanstaki yetersizlik, bedenin su içeriğinin azalmasına paralel olarak artıyor. Bedenin su içeriğinin azalmasıyla oluşan zihinsel yetersizlikler yeterli su alımıyla hemen düzeltilebiliyor.
Yeterince su içerek zihinsel faaliyetlerinizi daha iyi çalıştırın.
Beynin yaklaşık % 75'i sudur. Sıcak ya da soğuk havalarda vücuttan fazla su kaybetmek ve yeterince su içmemek zihinsel performansı düşürüyor. Bu durum özellikle çok dikkat isteyen olay ve iş alanlarında daha çok önem kazanıyor. Örneğin; Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri dikkatsizliktir. Bir anlık dalgınlık birçok can ve mal kaybına yol açmaktadır. Özellikle sıcak havalarda direksiyon kullanan kişilerde gelişen su kaybı, dikkatin azalmasına neden olabiliyor. Yapılan bir araştırmada ramazan aylarında diğer aylara göre susuzluğa bağlı olarak trafik kazaların arttığı belirlenmiştir. Sürücüler, yanlarında içme suyu bulundurmalı, yolculuk sırasında susama duygusu gelişmese bile belirli aralıklarla su içmelidir
Ofis ortamında görev yapanların da uzun süre verimli çalışabilmesi için sık su içmelerinde yarar vardır. Çalışırken içilen fazla çay ve kahve böbreklerden su atımını arttırıyor. Bu nedenle çalışma masalarında mutlaka su bulunmalı ve içilmelidir. Ayrıca işyeri sorumluları su sebillerini herkesin kolayca ulaşabildiği noktalara koymalıdır.
Kısa sürede performans ölçen sınav sistemlerinde yeterince su içilmesi zihinsel dikkati yükseltir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında sınava giren öğrenciler yanında su bulundurmalıdırl
Son söz olarak; Bitkinlik hissi, dikkat dağınıklığı, kas krampları, sürekli yorgunluk, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı yaşamamak için susamayı beklemeyin.