Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de yıllık bir milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini, bunun sadece yüzde 6'lık bölümünü zeytinyağının oluşturduğunu dile getiren Ulukartal, doğu bölgelerinde tüketicilerin tadına alışkın olmadıkları için zeytinyağını fazla tüketmediklerini söyledi.
Dünyada tüketilen iki milyon ton zeytinyağının yüzde 98.5'inin Akdeniz ülkelerinde üretildiğini bildiren Ali Ulukartal, "Her bölgede ve iklimde yetişmemesi, zeytin ve zeytinyağının ne kadar kıymetli olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Zeytinyağını muhafaza ederken ışıktan, ısıdan korunması ve hava ile temas etmemesi gerektiğini belirten Ulukartal, bu nedenle tüketiciye koyu renkli şişelerde ya da kapalı teneke ambalajlarda sunulduğunu bildirdi. Zeytinyağının, tekli doymamış yağ asitlerini içerdiği için çok sağlıklı olduğunu dile getiren Ulukartal, "Bir bebeğin sütünün içine damlatılacak bir kaç damla zeytinyağı, anne sütüne en yakın besini sağlar" dedi.
Normal bir insanın günlük iki bin, iki bin 500 kaloriye ihtiyacı olduğunu, Akdeniz ülkelerinde bu kalorinin yüzde 20'sinin zeytinyağı yoluyla alındığını belirten Ulukartal, Türkiye'de bu rakamın yüzde 1 oranında olduğunu söyledi.
NASIL YENMELİ?
Bu arada zeytinyağının mümkün olduğu kadar sade tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Ulukartal, şu bilgileri verdi: "Tüketicilere temel önerimiz, bir tabağa döküp üzerine tercihen biraz kekik ve pul biber serperek, mümkün olduğu kadar sade yemeleridir. Zeytinyağı yemeklerde kullanılırken fazla yıpratılmamalıdır.
Yemeklerde kullanılacak zeytinyağı miktarının dörtte biri yemeği pişirmeye başlarken, kalanı ise yemeği ateşten almaya yakın eklenmelidir. Kızartmalarda da Riviera tipi zeytinyağı, ateşe daha dayanıklı olmaları nedeniyle rahatlıkla kullanılabilir."