Zeytin Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Zeytin Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
GeriBitki Bakımı Zeytin Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Zeytin Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zeytin Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Zeytin Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Zeytin Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Zeytin Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Zeytin ağacı, Akdeniz iklimine hakim olan bölgelerde yetiştirilir. Ülkemizde başta Ege Bölgesi olmak üzere Akdeniz, Marmara, Güneydoğu ve az miktarda da Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir. Zeytin fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Fakir toprakların zengin ağacı olarak da bilinen zeytin ağacının yetişmesi için uygun ortam ve şartlar sağlandığı zaman daha çok verim alınabiliyor.

Zeytin Ağacı Fidanı Nedir?

Zeytin ağacı fidanı çelik ve aşı ile yapılır. Özellikle de Akdeniz iklimine hakim olan bölgelerde yetiştirilir.

Zeytin Ağacı Fidanı Nasıl Dikilir?

Zeytin ağacı fidanı dikilmeden önce toprak önceki sonbahar mevsiminde derin bir şekilde işleniyor. Toprağın drenaj ve tesviye işlemleri yapılması gerekir. Meyilli alanlarda yer alacak zeytinliklerde teraslama işlemi yapılması gereklidir. Çukur açılırken üstten 30 cm'ye kadar olan toprak çukurun bir tarafına, alttaki toprak da diğer tarafa doğru açılarak yığılır. Bu işlemin fidan dikiminden bir ay öncesinde yapılması gerekir. Açılan çukurdan çıkan üst toprak yanmış çiftlik gübresi ile 1/3 oranında (yani 1 kürek gübre + 3 kürek toprak) olacak şekilde karıştırılıp çukurun dibine doğru atılır. Elde edilen bu karışıma yarım çay bardağı 15-15-15 kompoze gübre eklenir. Üzerine biraz daha toprak ilave edilerek köklerin gübreyle temas etmesi önlenir.

Zeytin Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Zeytin fidanları Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir. Zeytin fidanı dikileceği zaman toprağın donuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Zeytinlik alanı oluştururken dikim aralıkları zeytin fidesinin çeşide, ağacın alacağı taç büyüklüğüne, bölgenin iklim ve toprak koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Zeytin Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Zeytin fidanı dikildikten sonra ilk yıllarda düzenli bir şekilde ve bol bir şekilde sulanır. Fidanın etrafındaki yabancı otlar temizlenmelidir. Çanaklarda kaymak tabakası olduğu zaman çapa ile kırılması gerekir. Hastalık ve zararlılarla müca­dele düzgün ve etkili bir şekilde yapılmalı ve yapılacak top­rak tahliline göre azot miktarındaki güb­relerle gübreleme işlemi yapılması gerekir. Kullanılacak gübrenin toprakla karıştırılarak bekletilmeden sulama yapıl­ması gerekir.

Zeytin Ağacı Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35’inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.

Zeytin Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Toprak dağılmadan naylonu yırtmadan tüplü fidan çukurun ortasına gövdesi düzgün olacak bir şekilde yerleştirilir ve kalan toprak ile etrafı güzelce doldurulur ve sıkıştırılır. Dikim derinliği, fidan toprağından 1-2 parmak daha derinde olabilir. Eğer fidan aşılı ise, aşı yerinin kapanmama­sına özen gösterilmelidir. Etrafına 50-60 cm yalak yapıldıktan fidana can suyu verilir. Yağmurlu havada bile can suyu verilmek çok önemlidir.

Zeytin Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Zeytin fidanı, fidanın çeşidine göre farklı fiyatlarla satılır. Ortalama fiyatları ise, 45 TL'den başlıyor.

Zeytin Ağacı Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Ülkemizde 28 adet tescilli çeşit olsa da genel olarak yetiştirilen zeytin çeşitleri, Domat, Ayvalık, Manzanilla, Gemlik'dir. Gemlik, Ayvalık ve Manzanilla çeşitleri çelikle, Domat çeşidi ise aşı ile üretiliyor.

Zeytin Ağacı Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Zeytin fidanı çoğaltımında yeşil çelikler, çekirdek, yumrular, yumrulu kökler, kalın dal çelikleri, ağaçların dibinden çıkan piç ismi verilen verilen dip sürgünleri kullanılır.

Zeytin Ağacı Fidanı Ne Zaman Budanır?

Topraktan itibaren 40-50 cm yükseklikteki sürgünlerde uç alma işlemi yapılır. Fidanlara iki yıl sonra şekil budaması yapılır.

Zeytin Ağacı Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Küçük taç yapan fidan çeşitlerinde (Gemlik) 4×6 m – 5×5 m
Orta büyüklükte taç yapan fidan çeşitlerinde (Kilis Yağlık) 5×7 m – 6×6 m.
Büyük taç yapan fidan çeşitlerinde (Ayvalık) 6×8 m – 7×7 m olması önerilir.

 

False