Zerdeçal Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
"Zerdeçal, daha çok yemeklere renk ve lezzet katması için kullanılan bir baharat olarak biliniyor. Sağlığa sayısız faydası olan zerdeçalı gelin daha yakından tanıyalım. Zerdeçal nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?"
Zerdeçal, Hint safranı olarak da biliniyor ve daha çok Hindistan, Pakistan ve Çin'de yetiştiriliyor. Batı'da daha çok mutfaklarda baharat olarak yer alan zerdeçal, Asya'da çok uzun yıllardan beri doğal bir ilaç olarak kullanılıyor.
Zerdeçalın etken maddesi kurkumindir. Bu baharata rengini veren kurkumin, bileşenleri sayesinde zerdaçalı tam bir şifa kaynağı haline getiriyor. Zerdeçalın faydaları şöyle sıralanabilir;
- Zerdeçal, doğal bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle kış aylarında vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı kalkan görevi görüyor.
- Bu baharatı nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanabilirsiniz.
- Sindirim sistemi üzerinde önemli etkilere sahip. Hazımsızlık sorununun çözülmesine yardımcı olan zerdeçal, aynı zamanda safra kesesi hastalıklarını da önlüyor.
- Anti-inflamatuvar etkisi sayesinde beyinde amiloid plaklarının oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Beyindeki dolaşımı hızlandırarak, dolaylı yoldan Alzheimer hastalığına karşı da koruyor.
- Zerdeçalda %6-9 oranında sağlıklı yağ bulunuyor. Bu sayede kurkumin bileşeninin emilimini artırıyor ve tüm vücut hücrelerimize daha kolay ulaşabiliyor.
- Kanseri önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra bu hastalığın tedavisinde de önemli bir rol oynuyor. Zerdeçal meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserinin tedavisinde kullanılıyor.
- Antibakteriyel özelliği bulunuyor ve cilt üzerindeki yaraların temizlenmesine, iyileşmesine yardımcı oluyor.
- Eklemlerdeki iltihaplamayı azaltarak, ağrıların geçmesini sağlıyor.
Zerdeçal nasıl tüketilir?
Zerdeçalı hem toz hem de taze halde tüketebilirsiniz. Bu baharatı kullanabilmek için pek çok yol mevcut. Toz halini damak zevkinize göre yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Yemeklere verdiği aromayı sevmiyorsanız ılık süte, yoğurda ya da suya ekleyerek tüketebilirsiniz. Özellikle kış aylarında zerdaçalın çayını demleyip içebilirsiniz. Bal ile karıştırıp macun kıvamına getirerek yiyebilirsiniz.
Zerdeçalın zararları neler?
Öncelikle zerdeçalı ilaç amaçlı kullanacaksanız bir uzman onayı almayı unutmamanızı hatırlatalım. Zerdeçalı kan sulandırıcı ilaçlar ile tüketmenin zararlı olduğu söyleniyor. Zerdeçalın fazla ve uzun süreli kullanımında da mide porblemleri ortaya çıkabiliyor.