Güncelleme Tarihi:
Evlenmeden önce aktif ve hareketli bir yaşam süren pek çok erkek evlendikten sonra daha hareketsiz ve monoton bir yaşam sürmeye, tüm vaktini işine ve evine adamaya başlıyor. Tabii bu arada beslenme düzeni de oldukça değişiyor. Özellikle akşam sofraları bol miktarda ve kalori değeri yüksek, yağlı yiyecekle donatılıyor. Kısaca erkeklere kilo aldıran en büyük düşman hareketsiz bir hayat sürmek!
Kötü alışkanlıklar
Eşiniz ya da partneriniz sürekli kilo alıyorsa bunun nedeni hiç farkında olmadan tükettiği yüksek kalorili içecekler olabilir. Erkeklerin kadınlar gibi tatlılara, çikolataya aşırı düşkünlükleri olmadığı biliniyor. Ama onların sorunu da bira, rakı ve şarap gibi kalorisi yüksek içkiler ve bu içkileri alırken yanında alıştırdıkları çerez ve cips gibi yağlı yiyecekler. Pek çok erkeğin bir kötü alışkanlığı da sabah kahvaltısını atlamak. Çoğunun kahvaltısı, sadece, bir fincan kahve ya da çaydan oluşuyor. Oysa, kahvaltı günün en önemli öğünü ve kesinlikle atlanmaması, tıpkı diğer öğünler gibi özenli kurulmuş bir masada yapılması gerekiyor. Ayrıca, iyi yapılmamış bir kahvaltı öğlene doğru çok acıkılmasına ve gereğinden fazla yemelerine yol açıyor ki, bu da konuya gereken önemin verilmemesinin bir diğer kötü sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Eşinizi bu kötü alışkanlıklardan vazgeçirmek, ona fazla kilolarından kurtulması yolunda vereceğiniz en büyük destek olacak.
Yağ eriten diyet
İştee erkekler için özel hazırlanmış, günlük yaklaşık 1.650 kalori alımına dayanan ve yağları eritme özelliği olan bir diyet;
Kahvaltı: l fincan yağsız süt, 2 dilim (yaklaşık 40 gr.) kızartılmış ekmek, 2 çay kaşığı bal ya da reçel.
Kuşluk: l porsiyon meyve.
Öğle yemeği: l porsiyon pilav (yaklaşık 70 gr.), bir porsiyon ızgara tavuk ya da et, 2 dilim kepek ekmeği.
Akşamüstü: l porsiyon meyve.
Akşam yemeği: l porsiyon çorba, 2 dilim kepek ekmeği, l porsiyon sebze yemeği, l yumruk büyüklüğünde pilav, makarna ya da püre, karışık salata.
Kalorileri kesmek için
Öncelikle şunu belirtelim, eğer eşinizin kolesterolü yüksekse ve sıkı bir sigara tiryakisiyse her şeyden önce onu bir uzman kontrolünden geçirmeniz gerekiyor. Diğerleri ise önerilerimize kulak vererek daha formda bir hayat için ilk adımları atabilir.
İlk adımımız bir haftalık ön çalışmayı yapmak. Nasıl mı? Yenilen, içilen her şeyi not ederek. Bir defter alın ve eşinizin yediği her şeyi yazın, sizinle birlikte olmadığı zamanlarda da ondan tükettiklerim not etmesini isteyin ve bunları da defterinize geçirin. Kahveyi kaç şekerli içtiği, kaç dilim ekmek yediği gibi detayları da unutmayın. Tabii miktarlar da önemli; yani "Bu öğlen tavuk yedi." deyip geçmeyin. Ne miktarda ve en önemlisi ne şekilde yediği - kızartma mı, haşlama mı- gibi ayrıntıları atlamayın. 7 gün geçtiğinde aşağıdaki sorulara yanıt vermeye çalışın.
*Yedikleri çeşitli mi? Yani her tür besinden tüketiyor mu, yoksa tek tip mi besleniyor?
* Günde en az bir porsiyon sebze yiyor mu?
* Günde en az 2-3 porsiyon meyve tüketiyor mu?
* Haftada en az bir kez balık yiyor mu?
* Hep aynı tip ete mi ağırlık veriyor yoksa çeşitli tip etlerden de yiyor mu?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar evetse en azından eşinizin dengeli bir şekilde beslendiğini söyleyebiliriz. O zaman sizin sorununuz miktarlar. Yani ayarlamanız gereken yiyeceklerin çeşitleri değil, ölçüleri. Eğer sorulara genelde olumsuz yanıtlar verdiyseniz öncelikle eşinizi dengeli beslemeye çalışmanız gerek. Bunun da temel prensibi her şeyden yemeye çalışmasını sağlamak, tabii ki özellikle sebze ve meyvelerden. Sadece proteine, kırmızı ete dayanan bir beslenme biçimi çok sakıncalı. Ama maalesef özellikle ülkemizde bu tür yiyecekler erkeklerin damak tadına çok hitap ediyor. Pek çoğu yemekte et olmazsa doymadıklarını ifade ederek, sebze yemeklerine burun kıvırıyor.
Miktarları ayarlamak
Eşinizi hiç yormadan, fazla sıkıntı çekmeden diyete sokabilirsiniz. Nasıl mı? Yediği yemeklerin porsiyonunu 1/4 oranında azaltarak. Eğer eşinizin başlıca sorunu çok yemek yemekse yapılacak ilk iş porsiyonları biraz küçültmek, yani tükettiği yiyecek miktarını azaltmasını sağlamak olmalı. Bunu yaparken özellikle içkilerden başlamanız oldukça yerinde.
Örneğin her gün 2 bardak şarap içiyorsa bunu hiç değilse 1.5 bardağa indirmesini isteyin. Pilav ya da makarnadan bir öğünde yaklaşık 100 gram tüketiyorsa bunu 75 grama düşürün. Size belki başta az görünebilir ama gün boyunca eksilttiğiniz kalorileri toplarsanız aslında hiç de öyle olmadığını göreceksiniz. Eşiniz bununla birlikte bir de günlük hareket temposunu artırırsa kilo vermeye başlayacaktır, hem de fazla zahmete girmeden!
Yağlara elveda, kaslara merhaba!
Bir erkeğin günlük kalori ihtiyacı; yaşına, boyuna, kilosuna ve günlük fiziksel aktivitelerine göre değişir. O nedenle tam ve kesin bir rakam vermek zor. Ama genelde kadınlardan yaklaşık yüzde 20 - 30 arası daha fazla kaloriye ihtiyaç duyduklarını söylemek mümkün. Yani bir kadın günde ortalama 1.850 kaloriye ihtiyaç duyuyorsa, erkeğin aynı koşullardaki ihtiyacı yaklaşık 2.300 kalori oluyor. Zayıflatıcı diyetlere gelince;
Kadınları zayıflatan diyetler 1.200 kalori civarı olmalı ve bunun altına düşmemeli. Erkekler ise zayıflama amacıyla diyet yapmaya başlayınca günlük kalori alımlarını 1.600 kalori civarında sınırlamak ve bunun altına düşmemeliler. Tabii her iki cins de aldıkları besinlerde şu oranlara dikkat etmeliler; yüzde 15 protein grubu, yüzde 30 yağlar ve yüzde 55 karbonhidrat grubu.
Bunlara dikkat...
Evet partnerinizi zayıflatmaya karar verdiniz. Ancak unutmamanız gereken bazı şeyler var. Öncelikle şunu hatırlatmalıyız; onu bu haliyle beğenmediğinizi, ona olan ilgi ve beğeninizi tekrar kazanması için zayıflamasının şart olduğu gibi fikre kapılmasına yol açmayın. Tüm kural ve taktikleri bir oyuna dönüştürerek, ona fazla hissettirmeden uygulayın. Beslenme düzenine uymaya, yaptığı sporlara katılmaya çalışın. Evde onun için özel ve ayrı bir mönü ha zırlanması kendisini dışlanmış hissetmesine neden olabilir. Her şeye rağmen yapmasını istediğiniz şeyler hiç hoşuna gitmiyorsa, bunları uygulaması için zorlamanız gerekiyorsa ve sonuçta ilişkiniz zedeleniyorsa belki de şu an sizin için doğru zaman değil. Böyle bir diyeti ve zayıflamayı başka bir zamana ertelemek sizin için en uygunu.