Güncelleme Tarihi:
Özellikle kilo problemi olanlar için yemeklere karşı iştahı azaltmanın basit fakat etkili bazı yolları bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, tat alma duyularını tatmin edemeyenler daha zor doyarken, bu duyuyu çeşitli tatlarla tatmin edenler yemekte daha az miktarla yetinebiliyor. Bu nedenle sürekli aynı yemeği yiyen kişiler, özelikle bir yemeğin tadı zevk vermiyorsa, bir süre sonra tat alma mekanizmaları kendini iptal ettiği için sanki hiç yemek yememiş gibi açlık hissi yaşıyorlar ve yeme istekleri canlı kalıyor. Bu durumu engellemek ve fazla kilo almamak için öğünlerde taze otlar ve baharatlar yiyerek tat alma duyusunun tatmin edilmesi gerekiyor.LOKMALARI UZUN ÇİĞNEYİN İştah bastırmanın diğer bir yolu ise yemek yerken lokmaları uzun süre çiğnemekten geçiyor. Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beyinin vücuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanıdığı gibi tat alma duyusunun da karşılanmasını sağlıyor. Böylece kişinin doyduğunu anlaması ile yemek yemeye son vermesi arasındaki mesafe kısaldığı için fazla yemekten ve sindirim sorunlarından kurtulmak da mümkün oluyor. Beden susuz kaldığında beyine açlığa benzer sinyaller gönderdiği için bol su içmek de kendimizi tok hisetmemize yardımcı oluyor. Gün içinde sık aralıklarla ve az gıda almak da yemek iştahının kontrolden çıkmasının önüne geçiyor. Öğün aralarında bir şeyler atıştırma ihtiyacı doğduğunda atıştırmak için sağlıklı karbonhidratlara yönelmek gerekiyor. Bu besin türü sindirim sistemindedaha uzun süre kaldığı ve şeker seviyesini yavaşça yükselttiği için daha uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor.