Güncelleme Tarihi:
Yumurtalıklar hangi hormonları salgılarlar?
-Östrojen hormonu
-Progestron hormonu
Bu hormonlar kişinin cinsiyetini belirlemekte ve vücutta gelişmekte olan meme büyümesi, kıllanma gibi değişiklikleri, gebelik ve adet dönemini ayarlamaktadırlar.
Kanser hücreleri, sağlıklı büyümekte olan hücrelerin normal dışı fazladan üremesi ile meydana gelmekte ve hücrelerin normalden fazla çoğalması ile birlikte organın işlevlerini yapmasına mani olarak vücuda hasar vermesi ile oluşmaktadır. Olması gerekenden fazla üreyen hücrelere ihtiyaç dışı hücreler yani tümör adı verilmektedir.
Tümörler habis ve selim tümörler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Selim tümörler: Bu tümörler genelde 30 yaş altı bayanlarda sık görülüp içi su dolu tümörlerdir. Selim tümörler halk arasında kist olarak bilinmekte olup ya kendiliğinden adet kanaması ile birlikte vücuttan atılmakta, ya da oldukça basit operasyonlarla alınmaktadırlar.
Erken teşhis ile tedavisi mümkündür. Yumurtalık kanseri ilerlemedikçe pek teşhis edilemediğinden teşhis edildiğinde hasta için çok geç olmakta ve genelde hastanın ölümüne neden olmaktadır. Tüm dünyada kadınlar arasında en sık görünen tehlikeli kanser çeşitleri arasında ilk 5 içindedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tanısı zor olan bu kanser türünün şikayetleri çok belirgin olmadığı için tanı koyuluncaya kadar ilerlemekte gerçekleşir ve tedavi zorlaşmaktadır. Gaz hissi, karında ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık ve tokmuş gibi midede hazımsızlık ani kilo kaybı, şişkinlik, mide bulantısı gibi belirtileri vardır. Haznede kanama ve sık idrara çıkma ve nefes darlığı gibi belirtiler de nadir de olsa görülmektedir.
Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir?
Öncelikle bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilen hasta da kistlerin ölçümü ile birlikte kanda aranan “CA 125 “isimli bir maddeye bakılır. Bu madde selim tümörlerde belirgin olarak gözükmekte olduğunda genelde uzmanlar bu tetkikle yetinmeyerek yumurtalıklardan parça alarak ve ya karındaki fazla mayiden bir ölçek alarak test etmekte ve hastalığı bizzat teşhis etmektedirler.
Kanser hastalıklarının tümünde hastanın yaşı, vücudun direnci oldukça önemlidir. Klasik tedavi yöntemleri bu hastalık içinde uygulanmaktadır bu yöntemler, öncelikle ameliyat ve sonrasında kemoterapi (ilaçla) tedavisidir.