Yumurtalı Ispanak Kansızlığa İyi Geliyor
"Ülkemizde demir eksikliği anemisinin görülme sıklığının giderek artmaya başladığını belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yumurtalı ıspanağın kansızlığa iyi geldiğini söyledi."
Kansızlık özellikle hamile bayanlarda, çocuklarda ve kadınlarda daha çok görülüyor. Kansızlığı önlemek için sağlıklı ve doğru beslenmek büyük önem taşıyor.
YETERLİ DEMİR OLMAMASINDAN KAYNAKLI
Demir eksikliği anemisi vücutta yeterli demirin bulunmamasından kaynaklanan ve sık görülen bir anemi türüdür. Demir düzeylerinin düşük olmasının nedeni genellikle kan kaybı, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin emilmesinde görülen yetersizliktir.
TEDAVİDE SÜRECİNDE TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER
Demir eksikliğine bağlı kansızlık çocuklarda zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler, büyümeyi yavaşlatır ve enfeksiyona yakalanma riskini fazlalaştırır. Bu sebepten dolayı anemide tedavi çok önemlidir. Kansızlık tedavisinde demir kaynaklı besinlerle doğru şekilde beslenmenin önemi büyüktür.
Tedavide tüketilmesi gereken bazı besinleri sıralayacak olursak; Kırmızı et, tavuk eti, karaciğer, balık eti, üzüm, pekmez, yumurta, kuru baklagiller,yeşil yapraklı sebzeler, fındık, susam ve kuru dut.
C VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETİLMELİ
Bu besinlerin yanında C vitamini kullanılması da büyük ölçüde önem taşıyor. C vitamini bakımından zengin olan besinlere örnek vermek gerekirse; portakal, kivi, tatlı kırmızı biber, yeşil biber, greyfurt, kavun, çilek, ananas, kıvırcık lahana, mango, brokoli ve tatlı patatestir.
YUMURTAYI MENEMEN TARZINDA PİŞİREBİLİRSİNİZ
Her öğünde karışık yeşilliklerden oluşan bol limonlu salatalar demir emilimini artırır. Yumurtayı menemen tarzında pişirmek ve öyle tüketmek demirin alımını artırmış olur. Çünkü içerisinde kırmızı, yeşil biber, domates ve soğan olduğu için C vitamini kazandırmış oluyorsunuz.
BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Ispanağı yoğurt ile beraber tüketmek demir emilimini azaltır. Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi (yüksek demir içerir) faydalıdır. Kuru baklagiller parça et ya da tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır. Demir eksikliği ileri seviyede olan kişiler; kalsiyum yönünden zengin besinleri yemeklerin yanında değil ara öğün olarak tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır. Ayrıca demir alımını azaltmamak için çayı açık ve limon sıkarak içmekte yarar vardır.