GeriBeslenme Önerileri Yumurta Yerken Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yumurta Yerken Dikkat!

"Vitamin, mineral ve protein deposu olarak bilinen yumurtanın, bilinmeyen birçok yönünün olduğu ortaya çıktı. Ayrıca yumurtayı tüketirken de dikkat etmeniz gereken noktalar var. Yumurta satın alınırken, soğuk ortamda saklanıyor olmasına, kabuğunun temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmasına dikkat edilmesi gerekiyor."

Çatlak ve kırık yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulduğu için mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyorlar. Ev şartlarında yumurtanın bozulmasını önlemek için buzdolabında 0-5 derece arasında ve orjinal karton kutusunda yıkanmadan saklanması gerekiyor. Kabuğu gözenekli olduğu ve güçlü kokuları emebileceği için de peynir, soğan, balık gibi besinlerin yakınında saklanmaması tavsiye ediliyor.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17 bin adet küçük delik (por) bulunuyor ve uzun süre tüketilmediği taktirde su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalıyor.

Yumurta, yüzde 10 tuzlu suya atıldığında, taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalıyor. Ancak, tazeliğinden emin olmak için kırılması gerekiyor. Çünkü, taze yumurtanın akı ve sarısı tamamıyla yayılmıyor ve birbirine karışmıyor. Protein değeri düşük olan sebzeleri pişirirken yumurta kullanılması, protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlıyor. Tahıl grubundaki besinlerle tüketildiğinde ise, protein değeri artırılmış oluyor.

Yumurta akı proteinlerinin ise, kabarmayı sağlayıcı özelliği bulunuyor. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı, sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılabiliyor. Katı pişirilmiş yumurta ile salataların süslemesi yapılabililiyor, pasta ve keklerin renklendirilmesi sağlanabiliyor.

Yumurta pişirirken

Yumurta, kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşıyor. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güç oluyor, hem de mikroorganizmaların bulaşma riski artıyor. Yumurtadan bulaşan mikroorganizmalar arasında en çok salmonella enfeksiyonlarına rastlanılıyor.

Yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarısındaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşuyor. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşiyor ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşuyor. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirilmesi öneriliyor.

Protein değeri

Tüm besinler arasında en kaliteli proteine sahip olan yumurtanın içinde, proteini insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" yeterli ve dengeli miktarlarda bulunuyor. Sindirilebilirliği yüksek olduğu için, tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor ve vücut proteinlerine dönüşebiliyor. Bu özelliğinden dolayı da, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılıyor.

Yumurtada proteinden elde edilen fayda yüzde 93.7 iken, bu değer sütte yüzde 84.5, balıkta yüzde 76, sığır etinde de yüzde 74.3'te kalıyor. Sitede, rüyada yumurta görmenin de "zenginliğin ve mutluluğun işareti olduğu ve çok çocuklu bir yuva kurulacağı" yönünde yorumlanabileceği belirtiliyor.

False