Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Güncelleme Tarihi:

Yumurta hakkında bilmediklerimiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2012 15:39

Yumurta, besinler içerisinde en kaliteli proteini bünyesinde bulunduran, A, D, E ve B grubu vitaminler başta olmak üzre birçok faydalı vitamin içeren önemli bir besin kaynağıdır. Yumurtanın saymakla bitmeyen faydaları dışında bilmediğimiz birçok özelliği daha var. İşte bunlardan bazıları...

Haberin Devamı

Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Haberin Devamı

Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir. Eğer yumurtanız kırdığınız anda yayılarak sarısıyla beyazı birbirine karışıyorsa bayatlamış demektir ve kesinlikle tüketmemeniz gerekir.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Yumurta, hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir. Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Haberin Devamı

Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Yumurta akı proteinlerinin form oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak rahatlıkla kullanılabilir.

Yumurta hakkında bilmediklerimiz

Kadın Kanalları Editörü: Burcunur Yılmaz

BAKMADAN GEÇME!