Yiyecek Alışverişini Bilinçli Yapın

Güncelleme Tarihi:

Yiyecek Alışverişini Bilinçli Yapın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2002 00:00

Ailelerin gelirlerinin yarısını yiyeceklere harcadığı dikkate alındığında, yiyecek alışverişinin bilinçli yapılması aile bütçesinin korunması açısından büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın web sayfasında yayımlanan duyuruda, yiyecek alışverişinin bilinçli yapılmasının, bazı kurallara uygun davranılmasını zorunlu kıldığı belirtiliyor. Satın alma kararı öncesinde, ilk aşamada yiyecek ihtiyacının günlük, haftalık ve aylık olarak belirlenmesi gerektiği ifade edilen duyuruda, un, bulgur, pirinç, makarna gibi kuru besinlerle kapalı teneke ya da şişelerde satılan margarin, yağ, zeytin gibi ürünlerin aylık, etin günlük-haftalık, ekmek ve sütün günlük ihtiyaç doğrultusunda satın alınması öneriliyor. Duyuruda, satın alınan ürünlerin maliyetinin artmaması için veresiye alışveriş yapmaktan kaçınılması, gerçekçi bir planlama yapabilmek içinpiyasada bulunan yiyeceklerin fiyat ve kalitesinin değişik yerlerde kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

"ALIŞVERİŞ ÖNCESİ LİSTE YAPIN"

Alışverişe giderken mutlaka nelerin satın alınacağını gösteren liste hazırlanması gerektiği vurgulanan duyuruda, şu önerilerde bulunuluyor:

Listede bulunan bir yiyecek o hafta pazara az gelmişse fiyatı yüksek olabilir. Bu durumda fiyatı yüksek ürünün yerine geçebilen başka yiyecek satın alınmalı.

Mevsimlik sebze ve meyveler turfanda olanından daha ucuz, daha lezzetli ve daha besleyici. Her mevsim pazarda en bol bulunan sebze ve meyvelerden satın alınarak daha az parayla dengeli beslenme sağlanabilir.

Paketlenmiş besin satın alırken, verilen paranın bir bölümü kullanılan ambalaja gittiği bilinmeli. Paketlenmiş yiyecek ve içecekler meyve esansları, besin boyaları ve katkı maddeleri eklenerek hazırlanmış ürünlerdir. Bunların doğal ve taze olanları daha ucuz ve daha besleyicidir. Paketin içinde neler olduğunu üzerindeki etiketten inceleyiniz. Boya katılmamış ürünleri tercih ediniz. Boya katılmış ürünler duyarlı kişilerde ve çocuklarda alerji yapabilir. Paketin veya ambalajın delik, hasarlı olmamasına ve son kullanma tarihine dikkat ediniz.

DIŞ GÖRÜNÜŞ DEĞİL KALİTE

Duyuruda, yiyeceklerin görünüşlerinden ziyade kaliteleri dikkate alınarak tercih edilmesi gerektiği bildiriliyor Kuru fasulye, nohut, mercimek, un, bulgur, pirinç gibi ürünlerin taşlı, topraklı, böceklenmiş ya da küflenmiş olmamasına dikkat edilmesi önerilen duyuruda, şu uyarılar yer alıyor:

Meyvelerin iri ve gösterişlileri değil, düzgün, çürüksüz, pörsümemiş sulu ve lezzetli olanları seçilmeli. Yumurtanın en kalitelisi taze ve iri olanıdır.

Yumurta sarısının koyu veya açık olması besin değerini fazla etkilemez. Taze yumurtanın hava boşluğu çok küçüktür, ele alınınca hafif değildir ve sallanırken ses gelmez.

Balığın iri veya küçük olması besin değerini etkilemez, taze olması önemlidir. Taze balığın solungaçları kırmızı, pulları yapışık, görünüşü diridir ve hoş olmayan bir kokusu yoktur.

Etin yağsız olanının besleyici değeri yüksektir. Süt kuzusunun etinin önemli bölümü sudur.

Kahvaltılık margarinlerin su oranı da yemeklik margarinden daha yüksektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!