GeriKadın Sağlığı Yılbaşı Akşamınız Aşırı Yemek Yüzünden Zehir Olmasın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yılbaşı Akşamınız Aşırı Yemek Yüzünden Zehir Olmasın

Yılbaşı Akşamınız Aşırı Yemek Yüzünden Zehir Olmasın

"Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı alkol tüketimi, yeni yılın ilk saatlerinde mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden olabiliyor. Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanın yolu ise 31 Aralık gecesi dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, yılbaşı akşamında doğru beslenmeye dair önemli bilgiler verdi."

Yılbaşı akşamına hafif bir kahvaltı ile hazırlanın

Akşam fazla miktar ve çeşitte besin tüketimi olacaksa güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Güne, kahvaltıda süt ve yulaf gevreği veya peynir, tam buğday ekmeği, domates-salatalıktan oluşan hafif kahvaltı seçenekleriyle başlayabilirsiniz.

Yılbaşı Akşamınız Aşırı Yemek Yüzünden Zehir Olmasın

Yılbaşı sofralarının sağlıklı seçimi: Hindi

Yılbaşı sofralarıyla bağdaştırılan hindinin dengeli bir ana yemek seçeneğidir. Çünkü hindi, yağ oranı düşük yağlı etlerden biridir. Kolesterol içeriği az ve sindirimi daha kolaydır. B3 ve B6, çinko ve selenyum açısından zengindir. Yanında kırmızılahana, havuç, Brüksel lahanası, karnabahar gibi haşlanmış mevsim sebzeleriyle tabağınızı doldurursanız iyi bir seçim yapmış olursunuz.

Şarküteri ve kabuklu deniz ürünleri yüksek oranda kalori içeriyor

Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise yardımcı yemekler-ara sıcaklardır. Salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da diğer mayonezli mezeler çok kalorilidir. Bunun yerine bir miktar peyniri tabağınıza alabilirsiniz. Kavun, kiraz domatesler, hindi füme ya da somon füme yemenize bu gecelik izin var. Peynirleri çeşitli baharatlar ve aromalı otlarla süsleyebilirsiniz, tahta şişlere geçirip sunabilirsiniz.

Yılbaşı Akşamınız Aşırı Yemek Yüzünden Zehir Olmasın

Kepekli krakerler üzerine labne peynir sürebilir ya da ton balıklı, somonlu kanepeler hazırlayabilirsiniz. Mantarların içine peynir koyup hafifçe erimelerini sağlayıp ikram edebilirsiniz. Kabak ve patlıcanı yoğurtla karıştırarak yapılacak zeytinyağlılar hafif seçeneklerdir. Sadece dört seçenekle yetinmelisiniz. Her sofranın olduğu gibi yılbaşı sofralarının da vazgeçilmezi olan salataları unutmamalısınız; birkaç çeşit hazırlayabilirsiniz. Marulla birlikte yapılacak mevsim salatasını süslemede nar kullanılması, hem görsellik hem de lezzet katacaktır.

Bol su içmeyi unutmayın!

İçki içildiğinde en büyük sorun vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, yemek ile birlikte ve gecenin ilerleyen saatlerinde, elinizde içki bardağı değil de su bardağınız olsun. Bol su tüketin. Yılbaşı gecesi gece geç saatlere kadar oturulacağı ve sürekli bir atıştırma halinde olunacağı düşünülürse daha fazla su içmelisiniz.

Yılbaşı Akşamınız Aşırı Yemek Yüzünden Zehir Olmasın

Yılbaşı ertesi uygulayabileceğiniz detoks menüsü

Kahvaltı: 1 haşlanmış yumurta, omlet veya 1 dilim beyaz peynir, 2 adet ceviz içi ve mevsim yeşillikleri

Ara: Bir fincan detoks çayı

Öğle: 1 kase kremasız sebze çorbası (içerisine havuç, lahana, ıspanak vb. mevsim sebzeleri), 2 yemek kaşığı lor peyniri + 1 çay kaşığı çörek otu karıştırılmış bol yeşillikli mevsim salatası

Ara: 1 su bardağı tarçınlı süt + saat 17:00 gibi bir fincan detoks çayı

Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 4 yemek kaşığı semizotu ya da enginar salatası

Ara: 1 fincan detoks çayı

Detoks çayı nasıl hazırlanır?

Malzemeler:

  • 1 adet kabuk tarçın
  • Bir adet yeşil elmanın kabuğu
  • Bir tutam nane yaprağı
  • Bir tutam ıhlamur

Hazırlanışı:

Malzemeleri kaynamış suya ekleyin ve demledikten sonra için. Gün boyunca bol su içmeyi de unutmayın.

False