Yıka, kurula ve hemen ye
"Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkamak yetmiyor. Bakteri üremesini engellemek için yıkadıktan sonra kurulamak şart. En ideali sebze-meyveyi hiç bekletmeden tüketmek..."
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ, sebze ve meyve temizliği konusunda özellikle yaz aylarında duyarlı olunması gerektiğini belirtti.
Ağrıdağ, virütik yaz ishalleri, hepatit A, tifo, paratifo başta olmak üzere çeşitli hastalıkların yaz aylarında sık görülmesinin en önemli etkenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanmaması olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Salgın durumları dışında, şebeke suyuna katılan klor miktarı temizliğin gerçekleşmesi için yeterlidir. Önemli olan sebze ve meyvelerin mutlaka bol suyla yıkanması. Suyun klorlu olmaması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ve solüsyonları da önerilebilir."
Hava sıcaklığının artmasının bakterilerin üremesi için elverişli ortam yarattığını ifade eden Ağrıdağ, "Sebze ve meyveyi bol suyla yıkayın. Kullanım ömrünü uzatmak ve vitamin değerlerini kaybetmelerini engellemek istiyorsak, mutlaka kurulamalıyız. Çünkü, ıslak ortamlarda bakteriler üremeye devam eder."
İhtiyacın kadar al
"Sebze ve meyveleri tazeyken satın alın ve en kısa sürede tüketin. Çünkü, bekletmek, vitamin kaybına ve bakteri üremesinin hızlanmasına neden olur. Vücuda yararını en üst düzeyde tutmak için ihtiyaç duyulan kadar alınıp tazeliğini kaybetmeden tüketilmesi gereklidir" dedi.