Güncelleme Tarihi:
Hava sıcaklığı ve terlemeyle birlikte vücudun kaybettiği sıvının miktarının yüksek oranlarda olması ciddi hastalıklara zemin hazırlıyor. Güneş çarpması, yazın sıvı kaybını tetikleyen en büyük faktörlerden. Şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar halinde sıvı kaybının zamanında giderilememesi böbrek yetmezliğine kadar uzanan ciddi sorunlarla sonuçlanabilir.
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybında su içerek sorunun çözümlenemeyeceğini söylüyor. Mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekiyor.
Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybını önlemedeyse su içmek sorunu gidermede yeterli. Özellikle de yüksek tansiyonlu ve böbrek hastalığı olan kişilerde, aşırı tuz alımı sağlık sorunlarına yol açacağından, tuzlu ayran içmemeleri gerekiyor.
Çocuklara su içmelerini hatırlatın
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ancak aşırı terlemeye maruz kalanların, tuz alması yararlı. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve tedbirli davranmak gerekiyor. Çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için bunu akılda tutup bol bol su içirmekte fayda var. Aşırı terleme ve sıcağa maruz kalınması su ve ayran içmek, vücutta terle birlikte oluşan mineral kaybını önler.
Özellikle de diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının dikkatli olması şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, evde yapılmış, tuzu ve yağı az 4-5 bardak ayran içilmesini öneriyor. İçindeki sodyumun yüksek oranda olması nedeniyle soda tansiyon hastalarına önerilmiyor. Talak, "Kabızlıkla ilgili sıkıntısı olanların bağırsak hareketlerini yavaşlattığından sorun artıyor. Meyveli olanlarda çok kalorili oluyor ve tatlı olması için şeker ekleniyor. Bu da diyabetliler için zararlı" diyor.
Karpuz vitamin ve mineral içeriyor
Vitamin, mineral ve sıvı ihtiyacı için, karpuz çok yararlı. Ancak tüketilen miktara dikkat etmek gerekiyor. Bir dilim karpuz yenmesi bu dengeyi sağlamada yeterli oluyor. Günlük önerilen 4-5 porsiyon meyvenin, bir defada tüketilmemesi unutulmaması gereken kurallardan.
Günlük su tüketimi ofiste çalışanlarda 2- 2,5 litre, dışarıda çalışanlarda ise 3- 3,5 litre olarak ayarlanması gerekiyor. Sıvı kaybında su tüketiminin kişinin hissettiği ihtiyaca göre 3-4 bardak artırılabileceğini belirten Dr. Parkan, çocuklarda oluşan aşırı terlemeye karşı, meyve suyu, ayran, su tüketimini öneriyor. Su miktarını 1-2 bardak artırmak mümkün. Ayrıca süt ve taze meyve suyu çocuklara yararlı. Yetişkinlerin yaz aylarında salata tüketimini artırmaları önemli. Kahve idrar söktürücü olduğundan yaz aylarında çok tercih edilmemeli. Ayrıca cacık, soğuk çorba, az şekerli limonata, meyveden yapılmış, şeker ilave edilmemiş komposto da tüketilebilir.