Yeşil Mercimeğin Faydaları Neler? İşte Yeşil Mercimeğin Sağlığa Yararları

Güncelleme Tarihi:

Yeşil Mercimeğin Faydaları Neler İşte Yeşil Mercimeğin Sağlığa Yararları
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2021 15:56

Yeşil mercimeğe soframız çeşitli şekillerde yer veriyoruz. Pilavdan salataya kadar pek çok yemeğe lezzet katıyor. Besin değeri fazla olan bu besin, aynı zamanda iyi bir protein kaynağı. Peki yeşil mercimeğin faydaları neler? İşte yeşil mercimeğin sağlığa yararları...

Haberin Devamı

Yağ içeriği düşük olan yeşil mercimekte kolesterol bulunmaz. Protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir. Bu zengin içerikten faydalanabilmek için doğru şekilde pişirilmesi de büyük önem taşıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, yeşil mercimeğin sağlığa yararlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Yeşil mercimeğin sağlığa yararları

İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Besinlerin ısı etkisi dediğimiz bir mekanizma ile metabolizma hızını hafif arttırır. Sindirime bağlı harcanan enerji artacağı için kilo verme sürecinde mucizevi etki gösterir.

Potasyum oranı yüksektir. Bu özelliği tansiyonu düşürür ve dengeler. Kiloya bağlı tansiyonu olanlarda çok etkilidir. Hem zayıflatır hem tansiyonu düşürür. Kolesterol içeriği sıfır olan bir protein olduğu için kolesterol yüksekliği olanlar güvenle kullanabilir.

Haberin Devamı

Çok iyi bir lif kaynağıdır. Lifler bitkilerin hücre duvarında olan bileşenlerdir. Beslenme ile midemize girdiklerinde şişerler ve hacim oluştururlar. Bu durumda da az yemeye bağlı acıkma hissi azalır, yani daha tok kalarak diyete uyum süreci kolaylaşır.

Mercimek bağırsaklarda ilerlerken bağırsak hareketlerini arttırır. İyi bir metabolizma, iyi bir boşaltım sisteminde geçer. Boşaltım sisteminin iyileşmesi zayıflamayı kolaylaştırır. Mercimek bir fitoöstrojendir. Yani vücutta kısmi östrojen etkisi gösteren ilaç gibi bir besindir. Özellikle menopoz semptomlarını hafifletir. Meme, rahim kanseri gibi hormon bağımlı kanserlerden korur. Ancak bu hastalıkların tanısını alan hastaların bu yiyecekten kaçınmasında fayda var, çünkü kısmi östrojen etkisi bu hastalıklara iyi gelmez.

Aynı zamanda daçok iyi bir demir kaynağı. Özellikle yumurta veya kıyma ile birlikte pişirilmesi demir açısından daha da zenginleştirir. Yanında bol limonlu bir salata ile tüketilmesi demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!