Yeni Nesil Hastalık: Özçekim!

Güncelleme Tarihi:

Yeni Nesil Hastalık: Özçekim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2018 14:32

Sosyal medyanın hayatımızda her geçen gün daha fazla yer alması özellikle görsel paylaşım sitelerinde selfie oranlarını da artırdı. Selfie çekme sıklığı artarken bu alışkanlığın psikolojik olarak bir bozukluk olup olmadığı da en merak edilen sorulardan biri haline geldi.

Haberin Devamı

Psikologlara göre sosyal medyada sürekli selfie çekmek "selfitis" olarak nitelendirilen bir hastalığın habercisi.

Sürekli selfie çekme: Selfitis rahatsızlığı

İlk olarak 2014 yılında ortaya atılan selfitis terimi Amerikan Psikiyatri Derneği'nin bu durumu bir psikolojik rahatsızlık olarak kabul etmesi sonucu oluştu. Selife hastalığının altında yatan nedenler uzmanlara göre 3 farklı kategoriye ayrılıyor ve bu rahatsızlığın seviyesine dair fikir veriyor.
Buna göre birinci kategori günde en az 3 kez selfie çekenleri oluşturuyor. Sınır limitinde olan bu kullanıcılar çektikleri selfieleri sosyal medya hesaplarında paylaşmıyor. İkinci grup ise günde üç tane selfie çekerek bunları sosyal medya platformlarında paylaşanlardan oluşuyor. Uzmanlara göre bu kategoriye dahil olanlar akut olarak değerlendiriliyor. Son grupta ise selife hastalığı ciddi boyuta ulaşmış olanlar yer alıyor. Selife çekme konusunda önlenemeyen bir istek duyan bu tip kullanıcılar günde 6 defadan fazla selfie çekiyor ve bunların hepsini sosyal medyada paylaşıyor.

Haberin Devamı

Yeni Nesil Hastalık: Özçekim

Dikkat çekme ve popüler olma isteği ön planda

Psikologlara göre selfie çekme hastalığının altında yatan sebepler arasında bir gruba ait olma, dikkat çekme isteği ve özgüven eksikliği gibi nedenler bulunuyor. Araştırmalara göre selfie çekmeyi takıntı haline getirmiş olanların kendilerini daha popüler hissettikleri ve çevrelerinde kabul görme isteklerinin üst düzeyde olduğu belirtiliyor. Uzmanlar selfie çekme hastalığının teşhisinin önemli olduğu ve bu hastalıktan muzdarip olanların tedavi edilme yöntemlerinin belirlenmesi konusunda ise hemfikir.

Selfie motivasyon sağlıyor diyen uzmanlar da var

Öte yandan bazı psikologlara göre ise selfie çekmek insanların ruh hallerini iyileştirerek onlara motivasyon aşılıyor ve çevresiyle iyi bağlar geliştirmesine yardımcı oluyor. İnsan davranışlarının zaman zaman karmaşık olabileceği ve bunun tehlikeli bir durummuş gibi gösterilmemesi gerektiğini belirten bazı uzmanlara göre selfitis diye bir hastalık yok.
Selfie çekme konusunda uzmanların farklı görüşleri olsa da aşırı şekilde yapılan eylemlerin bir süre sonra takıntıya dönüşme ihtimali yüksek. Bu nedenle selfie çekerken dozunda hareket etmek en doğrusudur.

Haberin Devamı

Yeni Nesil Hastalık: Özçekim

Kaynak: Nasıl Kolay

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!