Güncelleme Tarihi:
* Çoğumuz ıspanak, asma yaprağı ve yabani otları önce bol suda haşlayıp sonra sularını süzerek yemek yapıyoruz. Oysa bu vitamin değerlerinin neredeyse %95'ini kaybetmelerine yol açıyor. Bu yüzden sebze sularını dökmeyin.
* Sebzelerin ve meyvelerin kesildikten sonra bekletilmesi C vitaminlerinin kaybolmasına neden olur.
* Sütlü tatlılar yapılırken pirinç unu, şeker ve süt birlikte konur ve pişirilirse içlerindeki protein kaybolur.
* Kullanılmış yağlar açıkta, aydınlık ve sıcak yerlerde bekletilirse enerji değerlerini kaybeder.
* "Pişirmeyle yiyeceklerin besin değeri kaybolur" cümlesini sık sık duyarız, halbuki usulüne uygun olarak yapılan hiçbir pişirme, yiyeceklerin besin değerinin kaybolmasına sebep olmaz.
* Bayatlayan ekmekleri değerlendirebileceğiniz birçok tarif var; bayat ekmek tatlısı, ekmekli puding, pide kebabı, bayat ekmek böreği, Çerkez tavuğu, sarımsaklı ekmek, köfte İskender, yalancı paça ve tirit bunlardan sadece birkaçı...
* Lahana sarması yapılırken kırılmış yapraklardan pazı ve pancar sarması yaparken, sap kısımlarından da yemek ve çorba yapabilirsiniz. Özellikle sarma içi de kaldıysa, hepsi birlikte çorba yapılabilir.
* Marulun dışındaki yeşil kısmı, karnabahar ve kerevizin yeşil yapraklarını doğrayıp salata yapabilirsiniz.
(Evim Dergisi)