Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında, meyve-sebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerektiğini belirten Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, yaz aylarında günde 6-7 öğün meyve ve sebze tüketiminin önemine dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu: "Başta kanser, kalp ve sindirim sistemi sorunları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde, meyve ve sebzeler önemli rol oynamaktadır. Ayrıca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşilbiber, maydanoz, çilek, erikte bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Bunun yanında; yumurta, süt ve türevleri, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini antioksidandır. Bu gıdalar yaz aylarında sıkça tüketilmelidir."Yaz meyve ve sebzelerinin vücuda yararları nelerdir?Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzüm bol bol tüketilmelidir.Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır.Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir.Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.Yazın ne kadar sıvı alınmalıdır?Yaz aylarında sıcakla birlikte vücuttan ter yoluyla; sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok minerallin atıldığına dikkat çeken Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, "Yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2,5–3 lt. su içilmelidir. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1–1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10–15 dakikada bir, yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz. Ancak unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise aşırı su tüketiminin getireceği zararlardır. Vücudun ihtiyacından fazla su tüketmesi, böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına yol açabilir" diye konuştu.Yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenler!- Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine; ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler tercih edilmelidir.- Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada iki kez tüketilmelidir.- Kışa göre tabaklardaki yemek porsiyonları, daha küçük olmalıdır.- Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketilmelidir.- Karbonhidrat (şeker) kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerini daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdalar tercih edilmelidir.- Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdalar tüketilmelidir.- Serinlemek için çok tüketilen gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su içilmelidir. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.- Alkol tüketilecekse, rakı ve votka gibi yüksek alkol ve kalori içerikli içkiler yerine, kırmızı şarap tüketilebilir.