Paylaş
Cinsel ilişki ağrısı toplumumuzda yaklaşık her 10 kadından birisinin sorunudur. Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk hislerini tarif eder. Cinsel ilişki ağrısı tıbbi literatürde ‘Disparoni’ olarak da bilinir.
Disparoni pek çok kadının gizli sorunudur.
Yapılan çalışmalara göre kadınlardaki disparoni şikâyeti ülkemizde oldukça yaygındır. Bazı kadınlar bu tür sorunun olduğunu farkına bile varamamakta, cinsellikte yaşanılan bu tür sorunları bir kadınlık görevi olarak görmekte, adeta sineye çekmektedir. Bu, maalesef yanlış yerleşmiş kültürel bir saplantıdır. Zamanla kadınların cinsel ilişkiden beklentilerinin artması sonucunda, özellikle son yıllarda bu yanlış saplantı da değişmeye başlamıştır. Cinsel problemlerini sorun olarak gören, bu nedenle çözüm yolları arayışında jinekolog ve cinsel terapi kliniklerinin yolunu tutan hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.Kesin tanı için önce jinekolojik muayene!
Vajinismus probleminin aksine, ağrılı cinsel ilişkinin nedenleri arasında en sık olarak jinekolojik hastalık ve problemler gelir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce kesin nedenin saptanması için, cinsel sorunlar konusunda deneyimli bir jinekolog tarafından iyi bir jinekolojik muayene şarttır.
Cinsel ilişkide ağrı neden olur?
İlk ilişkiden itibaren cinsel ağrı yakınması olanların yanı sıra yıllar sonra cinsel ilişkisi ağrılı olmaya başlayan kadınlar da vardır. İlk cinsel ilişkiden itibaren cinsel birleşmede ağrı, acı gibi hoşnutsuz şikâyetlerinin olması ‘Birincil disparoni’, daha önceden böyle bir şikâyet olmadığı halde bu sorunun daha sonradan ortaya çıkması ‘İkincil disparoni’ olarak bilinir. Diğer taraftan cinsel penetrasyon (birleşme) sırasında vajinanın hemen girişinde veya vajina içinde hissedilen ağrı, acı ‘yüzeyel disparoni’, ilişkide kasık bölgesinde hissedilen ağrılar ise ‘derin disparoni’ olarak geçer.
Cinsel ilişki ağrısının nedenleri nelerdir?
Cinsel ilişki sırasında ağrının penisin vajina girişi sırasında ve vajina içerisinde hissedilmesi yüzeyel disparoni olarak geçer. Yüzeyel disparoni nedenleri arasında Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS), vajina ve dış genital bölgenin enfeksiyonları, dış genitayanın bazı cilt hastalıkları, iyi iyileşmemiş doğum dikiş izleri, daha önce geçirilmiş vajinal ameliyatlar, vajen girişinin doğuştan darlığı, menopoza bağlı vajinal kuruluk ve genital atrofi, kızlık zarının normalden daha kalın veya sert oluşu, cinsel ilişkide uyarılma azlığına bağlı vajinal kuruluk ve hormonal bazı nedenler sayılabilir.
Derin disparonide ise cinsel ilişkideki ağrı daha derinlerde ve kasık bölgesindedir. Endometriosis hastalığı, yumurtalık kistleri, myomlar, genital bölge tümörleri, tuboovaryen abseler ve sezaryen dahil daha önceden geçirilmiş batın ameliyatlarına bağlı karın içi yapışıklıklar en sık bilinen nedenler arasındadır.Vajinismus problemi de cinsel ilişkide ağrıya neden olabilir!
Çoğunlukla hiçbir şekilde ilişkinin gerçekleşememesi şeklinde kendisini gösteren vajinismus problemi, bazı kadınlarda ilişkinin son derece ağrılı, acılı bir şekilde oluşuyla da karakterize olabilir. Bu durum psikolojik kökenli disparoni olarak da bilinmektedir.
Ağrılı cinsel birleşmenin tedavisi mümkün!
Ağrılı cinsel birleşme, cinsel sorunlar konusunda deneyimli jinekolog hekimler tarafından büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir. Bu konuda en önemli başarı kriteri tedaviyi yapan hekimin cinsel sorunlar hakkındaki bilgi ve deneyimidir. Tedavideki ilk ve en önemli basamak cinsel ilişkide ağrıyı üreten nedenin ortaya çıkarılması olup, bu da genellikle basit bir jinekolojik muayene sırasında saptanabilmektedir.
Maalesef doğru tanı konulamayan hastalar yıllarca cinsel ilişkilerde problemler yaşamaya devam etmektedir. Hatta gerçekten ağrı hissetmesinde organik nedenleri olan pek çok hasta gereksiz yere psikoterapiler almakta, böylelikle maddi manevi kayıplara uğramaktadır. Ağrılı cinsel ilişki tedavisi tamamen nedene yöneliktir. Enfeksiyonların tedavisinde antibiotiklerden yararlanılırken, bazı durumlarda basit cerrahi müdahalelerden çok daha kapsamlı ameliyatlara kadar değişik operasyonlarla çözüme ulaşılabilir. Psikolojik kökenli problemlerde cinsel terapiler, menopoza veya farklı endokrinolojik sorunlara bağlı durumlarda hormonal destek tedavileri, vajinal ıslanmanın ileri düzey azlığında vajinal kayganlaştırıcılar önerilmektedir.
Paylaş