Cilt yaşlanmasına karşı alınabilecek önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Dermatolog Dr. Şale Yılmaz, yaş gruplarına yönelik tavsiyelerde bulundu.
Haberin Devamı
Her yaş döneminde ciltte belirgin değişimler yaşanır. Bu değişimler konusunda bilinçli olur ve gerekli önlemleri alırsak her zaman sağlıklı, ışıltılı bir cilde sahip olabiliriz. Temel cilt bakımı, kadın-erkek herkes için aynıdır.
TEMİZLE, NEMLENDİR, GÜNEŞTEN KORU!
Güneşten korunmayan bir cilt hızlı yaşlanır. Bunu yapmadan uygulayacağınız hiçbir bakım başarılı olmaz ya da temizliği düzenli yapılmayan ciltte yapacağınız hiçbir uygulama uzun süre fayda sağlayamaz.
Erken yaşlarda cilt yenilenmesi hızlıdır. Eskiyen hücreler atılır, yerine sağlıklı yeni hücreler gelir ve yaş aldıkça bu döngü yavaşlar. Ciltte ölü hücreler birikir, daha soluk mat görünüm olur. Zamanla renk hücrelerinde değişim olur, koruyuculukları azalır ve lekeler artar. Ciltteki kan dolaşımı da yavaşlar. Elastin ve kollajen liflerde ve Hyalüronik asit seviyesinde azalma olur. Çizgi, kırışıklıklar ve sarkmalar oluşur, cilt kurur. Cilt altı yağ dokusu azalır. Kemik ve kas yapısında da değişimler olur.
Haberin Devamı
Cilt yaşlanmasında genetik özellikler önemlidir. Bazı ciltler daha geç yaşlanır. Ayrıca iyi beslenme- bol su içme, güneşten korunma, düzenli egzersiz, sigara içmeme, cilde doğru bakma, kilo alıp vermeme, stres kontrolü cilt yaşlanmasına karşı koruyucudur.
20'li yaşlarda nelere dikkat etmeli?
Cilt, dolgun, pürüzsüz ve sıkıdır. Yağ ve nem oranı iyidir. Hatta bazı ciltlerde yağlanma fazlalığına bağlı sivilce ve komedon oluşumu görülebilir.
25'li yaşlardan sonra başta göz çevresi olmak üzere bazı değişiklikler başlar. Göz çevresi cildi ince ve hassastır, yaşlanmaya bağlı en erken değişimler burada görülür.
Bu dönemde seçilecek cilt tipine uygun temizleyici, tonik, su bazlı nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılmalıdır. Göz çevresi kremleri 25 yaşında sonra başlanmalıdır. Kullanılan ürünler yoğun olmamalıdır.
Haftada 1-2 kez yapılacak arındırıcı peeling ve sonrasında nem maskesi uygulanabilir. Arındırıcı peeling ile ciltteki ölü hücreler uzaklaştırılır, gözenekler temizlenir, dolaşım hızlanarak sonrasında kullanılacak ürünlerin emilimi artar.
30'lu yaşlarda bunlara dikkat!
Bu dönemde ciltte değişimler daha çok görülmeye başlar, uygun ürün kullanımına ek olarak bazı tedbirler alınmalıdır.
Antioksidan, vitamin içeren nemlendiriciler, antiaging özellikli gece kremleri kullanılmalıdır.
Göz çevresi ve alında başlayan mimik çizgilerine botulinum toksin uygulanabilir. Cildi canlandırmak, çizgileri azaltmak için gençlik aşısı, dolgu, somon DNA'sı, mezoterapi uygulamaları ihtiyaca göre yapılabilir.
Ciltteki cansız, mat görünüm için lazer ve kimyasal peeling tedavileri önerilebilir.
40'lı yaşlarda cilt bakımı
Ciltte yağ ve nem oranı azalmaya başlar. Kuruluk, matlık hassasiyet görülebilir.
Kollajen, elastin ve hyalüronik asit miktarındaki azalmalar sonucu elastikiyet kaybı ve kırışıklıklarda artış olur.
Seçilecek ürünler daha yoğun, antiaging( peptid, retinoid, AHA ) özellikleri daha fazla olan ürünler olmalıdır. Kollajen ve hyalüronik asit içeren ürünler kuruluk şikayetini azaltmaya yöneliktir.
Botulinum toksin uygulamaları daha düzenli yapılmalıdır. Dolgu uygulamaları için ihtiyaç duyulan miktarlar artabilir. Radyofreakans, Hifu gibi elastikiyeti arttırıcı yöntemeler fayda sağlar, dermapen-dermaroller cilt kalitesini arttıracak yöntemlerdir.
Göz kapağında elastikiyet kaybı ve göz çevresindeki kırışıklıklar için plexr- plazma enerjisi yöntemi uygulanabilir.
50'li yaşlar ve üzeri için cilt bakım önerileri
40'lı yaşlardaki sorunlara ek olarak kas ve kemik yapıda değişimler başlar.
Ameliyatsız estetik uygulamalar da bu dönemde de başarılı sonuçlar verir. Ancak beklentisi daha yüksek hastalarda cerrahi tedaviler de düşünülebilir. Yapılacak uygulamalar, sonuçlar ve riskler konusunda doktorunuzdan bilgi alarak karar verin.
Tedavi seçiminde kişinin beklentileri, cildin durumu göz önüne alınır. Her uygulama herkeste aynı sonuçları yaratmaz.