Paylaş
Hamilelik dönemi bir kadının hayatının en heyecanlı, en güzel dönemlerindendir. Ancak yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimler nedeniyle de tedirginlik hissedebilir. Değişimlerin ne olduğunu ve bunlarla ilgili neler yapması gerektiğini bilirse bu tedirginlik azalacaktır.
Öncelikle bilmemiz gerekir ki cilt en geniş organdır. Hem iyi, hem de kötü içerikleri emer. Cildimize sürdüğümüz bazı ürünler, ağızdan aldığımız ilaçlar kadar etkili olabilir. Bu ürünlerin içerikleri kan dolaşımımız yoluyla bebeğimize de geçebileceğinden, kullanılan ürünler konusunda dikkatli olmak gerekir. Saç boyatırken, kozmetik alırken, makyaj ürünlerinizi seçerken içeriklerine bakın, doğal ve organik içerikli ürünleri tercih edin. Ancak bir ürün doğal ise yine de güvenle kullanılabilir anlamı taşımaz ve doktorunuza danışmanız gerekir. Kozmetik kullanımınızı mümkün olduğunca sınırlayın, daha az makyaj yapın.
Gebelik döneminde neler değişir bir göz atalım…
Saçlar: Gebelik döneminde yüksek östrojen hormonuna bağlı hızlı uzar, gürleşir, canlı ve parlak bir görünüme kavuşur. Ancak gebelik döneminde sık görülen Fe (Demir) eksikliği anemisi gelişmişse saç kaybı, soluk cilt görünümü ve tırnaklarda kırılma olur. Bu şikayetler varsa Fe (demir) düzeyi kontrol edilmelidir.
Sivilce: Gebelikte sivilce sorununu önceden tahmin etmek mümkün değildir. Var olan sivilceler düzelebileceği gibi yeni sivilce oluşumları da görülebilir.
Benler: Gebelikte ciltteki benler ve çiller koyulaşır. Meme ucu rengi koyulaşır. Doğumdan bir süre sonra eski haline dönebilir. Melasma, gebelik maskesi denilen problem gebelikte hormonal değişimlere bağlı oluşur. Genellikle yanaklar, alın ve üst dudakta görülür. Gebelik döneminde güneşten korunmaya dikkat ederek bu sorun büyük oranda engellenir. Kullanacağınız güneş koruyucular gebeler için uygun üretilmiş olmalıdır. Bu lekeler bazı hastalarda uzun süre problem oluşturabilir, tedavi edilmesi gerekebilir.
Skin Tag: İyi huylu deri oluşumlarıdır. Kol altı, boyun ve meme bölgesinde görülür, tehlikeli değildir. Doğumdan sonra gerileyebilir, gerilemeyenler ise kolayca tedavi edilir.
Karında Kuruluk, Kaşıntı ve Çatlak: Gebeliğin ilerlemesiyle karın gerilir, kuruluk ve kaşıntı hissedilebilir. Kilo alımı fazla ise bu sorun daha yoğundur. Bol nemlendirici kullanılmalı, kaşımamaya gayret edilmelidir. Gebelikte ciltteki yoğun gerilme sonucu cilt çatlakları oluşabilir. Genellikle genetik zemini vardır. Pembe-kırmızı renkte başlar, daha sonra beyazlar. Ne yazık ki kesin önleyici bir tedavi yoktur. Nemlendirmek ve kilo alımına dikkat etmek önemlidir.
Kılcal Damar Genişlemesi ve Varisler: Hormonlardaki ve dolaşımdaki değişim kılcal damar ve varis oluşumlarına neden olabilir. Doğumdan sonra bir kısmı düzelir.
Bunların dışında gebeliğe özgü cilt döküntüleri yaşanabilir. Bu durumda doktorunuza danışmanız gerekir.
Gebelikte yaşanan bu değişimler normal değişimlerdir. Birçoğu doğum sonrası geçer; geçmeyen sorunların pek çoğu da tedavi edilebilir. Bu nedenle bunlar konusunda endişe yaşamaktansa bu dönemi sakin ve mutlu bir şekilde bebeğimizi bekleyerek geçirmek en güzel çözümdür.
Paylaş