Paylaş
Kitabın yazılmasına bir yengeç ailesi vesile olmuş. Şöyle: Salzman sık sık babasıyla kırlarda yürüyüşe çıkarmış. Babası ona tabiattaki bütün canlıların bir ölçü ve denge ile hareket ettiklerini anlatırmış. Yine yürüyüşe çıktığı bir gün çakıl taşları arasında güneşlenen yengeçleri görmüş. Anne, baba ve yavru yengeçler şeklinde duruyorlarmış. Salzman’ı fark eden baba yengeç, ters ters yürüyerek oradan uzaklaşmaya başlamış. Onu gören yavru yengeçler de babayı taklit ederek ters yürüyüşe geçmişler. Bu olayla birlikte, Salzman, şu sonuca varmış: “Çocuklar, anne ve babalarından gördükleri şeyleri taklit ediyor ve sonuçta onlara benziyorlar.” Kitabın içinden bazı bölümleri size aktarmak istiyorum.
1. Cesaretsiz ve Güvensiz Çocuk Yetiştirmenin Yolları
Çocuğunuzdan her şeyin en mükemmelini yapmasını isteyin.Yaptığı her işte mutlaka bir hata bulun ve bir daha hata yapması için onu uyarın.Onu başarılı komşu ya da akraba çocukları ile kıyaslayın.Herkesin önünde hatalarını yüzüne vurun, utandırın.Çabalarını küçümseyin.
2. Beceriksiz ve Pısırık Çocuk Yetiştirmenin Yolları
Yemeğini siz yedirin, elbisesini, ayakkabılarını siz giydirin.Kendi başına iş yapmasına izin vermeyin.Sizin yardımınız olmadan bir iş beceremeyeceğini söyleyin.
3. Çocuğunuzu İnatçı Yapmanın Yolları
Çocuğunuzun her istediğini yerine getirin.Onu oyuncak ve hediye yağmuruna tutun.Hiçbir arzusunu geri çevirmeyin.Her işi mutlaka bir ödül karşılığı yaptırın.
4. Hayattan Bıkmış, Gayretsiz ve Enerjisiz Çocuk Yetiştirmenin Yolları
Çocuğunuza zorla ders çalıştırın.Başına dikilip ödev yaptırın.Zorla kitap okutun.Yeteneklerine ve ilgileri olup olmadığına bakmadan onu sizin sevdiğiniz bir mesleğe yönlendirin.
Son zamanlarda hepimiz yeni nesil çocukların çok zor olduğunu söylüyoruz. Çok çabuk sıkılıyorlar, hiçbir şeyden mutlu olmuyorlar, sorumluluk almıyorlar, zorlanmaktan nefret ediyorlar… Bu listeyi daha çok uzatabilirim. Çünkü ben de böyle çocuklarla çalışıyorum. Eğer çocuklarınızda gerçek bir değişim istiyorsanız kendinizi ilk olarak değiştirmenizi öneriyorum sizlere. Çocuğunuzu değiştirmeye çalışmayın. Ayrıca küçük yaşların önemini sakın unutmayın. Asıl kişilik gelişimi 0-7 yaş döneminde olmakta. Bu dönemde çocuğunuzla yeteri kadar zaman geçirir ve ona sevginizi hissettirirseniz sağlıklı bir çocuk yetiştirme yolunda büyük bir adım atmış olursunuz.
Mutlu çocuklarla dolu bir ülkenin geleceği aydınlık olur…
Paylaş