Paylaş
Bazı bünyeler, doğuştan renk koyulaşmasına daha yatkındır. Deriye rengini veren melanin adlı maddenin miktarının artması sonucu ortaya çıkar. Aşırı terleme, sık jilet, ağda kullanımı, şişmanlık ve hamilelik döneminde kararmalar, lekeler olabilir.
KOLTUK ALTI KARARMASI NASIL GEÇER?
Koltuk altı gibi kıvrım bölgelerinin kararmasını geçirmek için öncelikle kararmaya neden olan faktörün tespit edilmesi gerekir.
Kıvrım bölgelerindeki koyulaşmanın en sık nedeni sürtünmedir. Koltuk altı ve genital bölgedeki tüyleri ağda veya jiletle sık aralıklarla alınması o bölgedeki deride, tahrişe yanıt olarak kızarıklık ve koyulaşma oluşturur. Daha kalıcı epilasyon yöntemleri olan lazer epilasyon ve iğneli epilasyonla tüyler yok edilerek tekrarlayan travma ile oluşan lekeler önlenir ve derinin rengi giderek açılır.
Koltuk altı kararmasında diğer sık nedenlerden biri de aşırı terlemedir. Aşırı terleme nemli ortam oluşturarak bakteri ve mantar gibi enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bu enfeksiyonlar da koltuk altında renk koyulaşmasına neden olur. Cilt doktoruna danışılarak enfeksiyonların tedavi edilmesi ve terleyen bölgenin kuru tutulması gerekir. Soruna yönelik olarak Sentetik ve dar kıyafetlerin tercih edilmemesi, pamuklu rahat, iç çamaşırları giyilmesi sağlıklı olur.
KOLTUK ALTI KARARMASI NASIL ÖNLENİR?
Aşırı terlemeye karşı kullanılan ürünlerin içeriğindeki alkol nedeniyle deride oluşan kızarıklık ve kaşıntı da deride koyulaşma yapabilir. Deodorant seçerken tahriş özelliği düşük olan antialerjik ürünler tercih edilmelidir. Aşırı koltuk altı terlemesine karşı en sık tercih edilen tedavi yöntemi koltuk altı botox uygulamasıdır. Botox uygulaması ile uzun süre koltuk altının kuru kalması sağlanır.
Estetik olarak kötü bir görünüm yaratan koyuluklar, profesyonel tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Leke açıcı krem tedavileri, Kimyasal peeling, Q Switch ND – Yag lazer ile karbon peeling (spectra peeling) tedavisi, fraksiyonel karbondioksit lazer ile cilt soyma tedavisi yapılabilir. Koyulaşmanın nedeni ve şiddetine göre cilt doktorunuz tarafından en uygun tedavi programı seçilir.
DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ NASIL OLUR?
Koltuk altı lekelerinin doğal tedavi yöntemleri arasında aloe vera, Hindistan cevizi yağı, patates, karbonat, sirke, limon, salatalık uygulaması yapılabilir. Yalnız evde uygulanan bitkisel yöntemlerle koltuk altının rengini açarken kızarıklık ve alerjik reaksiyon oluşursa bu koyulaşma daha da artabilir. Beyazlatma aşamasında uygulanacak yöntemin öncelikle küçük bir alanda denenmesi veya yöntemin cilt doktoruna danışılması önerilir.
Estetik bir sorun haline getirerek rahatsızlık duyulan koltuk altı kararması genellikle zararsız olmasına rağmen, bir dermatolog tarafından kontrol edilmeye değerdir. Aniden kıvrım yerlerinde karartı ve lekeler görürseniz hemen cilt doktorunuza başvurun. Koyulaşma cilt kanseri gibi ciddi bir durumun işareti de olabilir.
Uzm. Dr. Emine Özge Ayabakan
Paylaş