Paylaş
Bir çikolata kisti, sıvı ve bazen yarı katı madde içeren yumurtalık üzerinde büyüyen bir kesedir, bu durumda karmaşık bir yumurtalık kisti olarak adlandırılabilir. Basit bir deyişle, bir çikolata kisti yumurtalıklarda bulunan kan dolu bir kisttir.
Endometrioma, üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 5 ila %10' unu etkileyen östrojene bağlı jinekolojik hastalıklardan biridir. Çikolata kistinin belirtileri, altta yatan hastalık aynı olduğu için endometriozis ile benzerdir, ancak tüm olgular bireyseldir. Kistlerin ne kadar uzun süredir var olduğuna bakılmaksızın bazı kadınlar şiddetli şikayetlere sahip olurken, diğer kadınlar çok az şikayeti olacak veya hiç olmayacak. Bu nedenle, şikayetlerin derecesi ve şiddeti, her zaman endometriomanın ne kadar ilerlediğini gösteremez.
Çikolata Kisti nasıl oluşuyor?
Bir çikolata kisti, endometriyozda olduğu gibi, adet görürken adet kanıyla endometrial doku (rahiminizin iç yüzeyinden gelen doku) fallop tüplerinden geçerek karın boşluğuna dökülür ve anormal şekilde yumurtalıklara yapışır burada büyüyünce oluşur. Endometriyal hücrelerin yapıştığı bu yerlerde östrojen hormonu tarafından uyarıldığında hücreler çoğalır ve adet olduğunda rahimdeki endometrial hücreler vajene dökülürken burada yumurtalık ve karın zarı arasında biriken endometrial hücreler ve kan bir kist oluşmasına neden olur.
Neden çikolata kisti denir?
Yumurtalık kistinin içindeki endometrium hücreleri aylık östrojen ve progestron hormonlarına yanıt verir ve kist içine kanar. Endometrial doku, pıhtılaşmamış kan bu kistlerin iç kısmını doldurur. Çikolata kistleri isimlerini siyah, katranlı ve kalın, çikolatayı andıran koyu renkli eski kandan alır. Çikolata kisti için diğer verilen isimler endometriyal kist, endometrioma kisti ve çikolata yumurtalık kisti olabilmektedir.
Çikolata Kist veya endometriomanın belirtileri;
Çikolata kisti yırtılması da şiddetli ağrı kaynağı olabilir. Bir çikolata kisti yırtılırsa, içerik yumurtalıklara ve pelvisin diğer organlarına dökülebilir. Bu, yapışma, enfeksiyon ve yoğun pelvik ağrı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Kistin yırtılması ciddi bir tıbbi acil durum olabilir. Aşırı kanama, ateş, kusma veya şiddetli ağrı gibi şikayetleriniz varsa derhal bir uzmana danışmalısınız.
Bu hastalığı taklit eden diğer bazı durumlar arasında yumurtalık kistleri, Polikistik yumurtalık sendromu (PKOS) ve ektopik gebelik yer alır. Ektopik gebelik veya tubal gebelik, hamileliğin rahim dışında yerleştiği zaman oluşan bir komplikasyondur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral
https://www.facebook.com/profdrozayoral/
Paylaş