Paylaş
Bu besinler ile kilo kaybınızda bir sıçrama yaratabilirsiniz. Ben beslenme uzmanı olarak her zaman danışanlarımın kilo kaybetmesinde bir sıçrama olması ve yeme isteklerini artırmak için yeni yollar bulmalarını, sindirim sistemlerini uyandırmalarını ve vücutlarını sağlıklı beslenmeye hazırlamalarını öneririm.
Hangi gıdaların vücudunuzu toksinlerden arındıracağını temizleyeceğini bilmek zor olabilir. Aklınıza sıcak çay, çiğ sebzeler ve taze meyveler gibi canlandırıcı gençleştirici etkisi olan birçok besin gelebilir veya iyi bir nedenle çözünmez lif kaynakları içeren çiğ sebzeler, diüretik etkisi nedeniyle gastrointestinal sisteminizi çalıştırıp hızlı sindirimi sağlayan yeşil çay gelebilir. Bunlarda iyi seçenekler olabilir fakat detoks için işte benim favorilerim ve ne işe yaradıkları;
Enginar, Avokado, Pancar, Brokoli, Yeşil Yapraklılar:
Enginar antioksidan bileşikleri içerir ve bu bileşenler safra akışını uyarır. Safra vücuttaki yağların sindirimine yardımcı olur ve verimli safra akışı yağlı gıdaların içerdiği potansiyel inflamatuar bileşikleri temizler. Bu nedenle enginar karaciğer bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Avokadonun glutatyon ve tekli doymamış yağ asitlerini içermesi nedeniyle kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Bu bileşikler ayrıca bağırsakta yağ emilimini engelleyerek oksidatif hasara neden olan bileşiklerin temizlenmesini de sağlar.
Betalitin denen bileşikleri içeren pancarlar az yenen bitkiler arasındadır. Betalitinler özellikle vücudun detoks merkezi olan karaciğerlerde hücre yapımı ve tamirine yardımcıdırlar. Koyu kırmızı renkli pancarlar ise anti inflamatuar etkiye ve mantar özelliklerine sahiptirler.
Brokoli güçlü antioksidan özelliği ile bilinen, turpgiller ailesinden bir bitkidir. Yapılan araştırmalar da turpgillerin kanser riskini azalttığı bulunmuştur. Bu özelliği taşıyan diğer sebzeler; lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve kıvırcık lahanadır.
Yeşil yapraklılar safra asit bağlayıcıların artırır. Bunu büyük safra moleküllerini tutup onları ayırmak için yapar ve kalan safra asitleri bu büyük molekülleri gastrointestinal sistemden alarak atılmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kötü kolesterol olan LDL kolesterolün tutulmasına da yardımcı olur.
Karahindiba kökü, devedikeni sütü, dereotu, yeşil çay, limon
Karahindiba kökü idrar üretimini artırarak diüretikler gibi davranır.
Dereotu ve rezene anti inflamatuar bileşikler açısından zengindir. Dereotundaki glutatyon aktivitesi serbest radikalleri bağlayarak onları devreden çıkarır, bu özelliği sayesinde karaciğerde bulunan antioksidanlara yardımcı olur.
Rezene ise antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip, ayrıca C vitamini açısından zengindir. Rezene ayrıca yüksek lifi ve düşük kalori içeriği nedeniyle ideal bir detoks gıdasıdır.
Yeşil çaylar; aynı bitkiden geliyor olsalar bile siyah, beyaz ve kokulu çaylara göre antioksidan yönünden daha zengindir. Ayrıca yeşil çayın içerdiği kafein diüretik etkisi olması nedeniyle şişkinliği hafifletmek için kullanılabilir.Limon ve tüm turunçgiller antioksidan yönünden zengin C vitamini yönünden zengindir.
Devedikeni sütü karaciğerde detoksifikasyonu teşvik etmesi nedeniyle çok araştırılan bir bitkidir. Daha fazla çalışma yapılması gerekmesine rağmen sağlıklı kan hücrelerinden toksinlerin atılmasında karaciğerdeki antioksidanlara yardımcı olduğu bulunmuştur.Soğan, Sarımsak, Taze sebzeler, Buğday çimi ve Yoğurt
Soğan ve sarımsak karaciğerde antioksidan üretimini uyaran glutatyonu içerir. Yani soğan ve sarımsak güçlü bir anti mikrobiyel etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Taze yeşil sebzeler karaciğerde detoks için elzem olan glutatyonu içerir. Ayrıca bu sebzeler çözünmez lif içerikleri sayesinde bağırsakları da çalıştırır. Lahana, brokoli ve karalahana gibi gevrek sebzeler daha fazla lif içerir.
Buğday çimi genellikle toz veya meyve suyu şeklinde servis edilirler ve vitamin- mineral yönünden oldukça zengindirler. Bilimsel çalışmaların sağlıkla ilgili iddialarını desteklemesiyle birlikte biraz eksiktirler. Bu ürünlere daha lezzetli düşük kalorili temizleyici yiyecek ve içecekler eklenebilir.
Probiyotik yoğurtlar(etiketleri doğru okuduğunuzdan emin olun) sindirime ve bağırsakların doğal florasını güçlendirmeye yardımcı yararlı bakterileri içerir. Bu da doğal bağışıklık yanıtının artmasını sağlar.
Uzm.Dyt.Merve Tigli Cinar
Paylaş