Paylaş
Şişkinliğe meydan okuyabilirsiniz
Ağırlık ve şişkinlik hissi, premenstrual dönemin en tatsız belirtilerinden biridir. Bu, her ay yaşanan sıkıntı, su tutulumu veya gazdan – bağırsaklarda veya midede hava birikmesi- dolayı oluşur. Neyse ki şişkinliğinizi azaltacak ve daha rahat hissetmenizi sağlayacak yollar var.
1- Gazlı içeceklerden kaçının
Soda ve maden suyu gibi karbondioksit içeren içecekler, şişenin içerisinde de rahatlıkla görebildiğimiz köpürmeye neden olur. Bu baloncuklar sindirim kanalımızdan içeri girerek, kimi zaman midemizin şişkin ve rahatsız hissetmesine neden olabilir. Eğer premenstural dönemin belirtisi olarak şişkinlikten şikayetçiyseniz, sade suya sadık kalmanız en iyisi.
2- Gaz yapan besinleri sınırlayın
Vücudunuzun bazı besinleri yıkması ve sindirmesi zordur. Bu zorlu sindirimin yan ürünü ise gazdır. Eğer bu gaz problemi daha kişisel bir konu olma eğilimindeyse, aylık döngünüzün bu en problemli haftası boyunca; brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, fasulye ve lahana gibi besinlerin tüketimini en aza indirin.
3- Tuzlu yiyeceklerden kaçının
Tuzlu yiyecekler su tutulumuna neden olduğu için her zaman premenstural dönemde yaşadığınız şişkinliği daha da kötü hale getirebilir. Tüm distansiyonu (aşırı şişkinliği) azaltmak için; şarküteri ürünleri ve işlenmiş etler (pastırma, sosis, sosisli sandviç gibi) de dahil olmak üzere, konserve çorba, turşu, birçok dondurulmuş yiyecek ve soya sosu, ketçap, hazır salata sosları gibi tuzlu ürünlerden uzak durmakta fayda var. Ayrıca cips ve simit gibi tuzlu atıştırmalıkları da en azından bu dönemde bırakmalısınız. Bu tür tuzlu ürünler yerine; yoğurt, taze meyve-sebze ve tuzsuz fındık vb. kuruyemişler gibi düşük sodyum içeriğine sahip yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
4- Şeker alkollerini sınırlayın
Sorbitol ve maltitol, şekersiz yiyecek ve sakızların içerisinde sıklıkla bulunan şeker alkolleridir. Bu şeker alkollerin bazı kişilerde sindirimi tam olarak gerçekleşmez ve özellikle çok hassas kişilerde şiddetli gaz sıkıntısına ve rahatsızlığa neden olabilir. Şişkinliği yenmek için (özellikle premenstural dönemdeyseniz); şekersiz şeker ve sakızları, diyet içecekleri ve şeker alkollerini içeren diğer yiyecekleri menünüzden çıkarmak en iyisidir.
5- Lif tüketiminde aşırıya kaçmayın
Bir diyetisyenin, lif alımınızı azaltmanız gerektiğini, söylediğini sık sık duymazsınız. Ancak lif alımı oldukça önemli olmasına rağmen fazla alınması hassas kişilerde şişkinliğin şiddetini arttırabilir. Premenstural dönemde, özellikle tam tahıllı gevrekler, fasulye, mercimek ve yüksek lifli barlar gibi yüksek lifli gıda tüketiminizi normal sınırlarda tüketmek en iyisidir. Bu yiyecekleri tüketirken bol su içmek, sorunsuz bir sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olabilir.
6- Büyük porsiyonlardan kaçının
Bir anda büyük porsiyonlarda yiyecek tüketmek, sizi daha şişkin hissettirecek bir mide gerilimine neden olacaktır. Ayrıca büyük porsiyon yemekler sizi rahatsız eden şişkinlik hissinin şiddetini daha da arttıracak, yoğun karbonhidrat ve yağ içerme eğilimindedir. Bunun yerine küçük porsiyonları ve atıştırmalıkları güne bölerek (3 ana öğün ve kaçamak yapacağınız 1-2 ara öğün), her 4-5 saatte bir yemeyi hedefleyin. 170 gr yağsız yoğurt ve taze kırmızı meyveler, 4 yumurta beyazı, ıspanak ve mantar kullanılarak hazırlanmış omlet yanında 1 dilim tam tahıllı tost ekmeği ve ızgara karides veya tavuk yanında ızgara sebzeler ile hazırlanmış sebze salatası, küçük porsiyonlarda olacak şekilde , premenstural dönem dostu yiyecek seçenekleridir.
7- Her öğününüzün protein içermesine dikkat edin
Her yemeğinizin veya ara öğününüzün protein içermesi şişkinliğinizi azaltma konusunda harikalar yaratacaktır. Protein doğal bir idrar söktürücü gibi hareket eder ve vücudunuzun fazla sudan kurtulmasına yardımcı olabilir (ki inanın premanstural dönemde bunun daha kolay bir yolu yok!). Kahvaltıda; simit, mısırlı kek, krep , gözleme ve waffle gibi karbonhidrat merkezli yiyecekler yerine yumurta beyazı ile hazırlanmış omlet yanında taze meyve gibi proteinden zengin seçenekleri tercih edin. Eğer atıştırmalıklarınıza protein eklemek istiyorsanız; elmayı 1 avuç badem ve bir parça yağsız peynir veya yağsız yoğurt ile deneyebilirsiniz.
Paylaş