Paylaş
Hastalık ve hastanın özelliklerine göre immünoterapi ilacı tek başına kullanılabildiği gibi, bazen diğer ilaçlarla birlikte verilebilmektedir.
İmmünoterapi ilaçlarında dozaj, onkoloji doktoru tarafından hastalık ve hasta özellikleri gözönüne alınarak belirlenir.
İmmünoterapi ilaçları, hasta ve hastalık özelliklerine göre; içinde kemoterapi koltuğu bulunan ve hastanın buna oturarak ilaç aldığı kemoterapi ünitesinde uygulanabildiği gibi bazen yatakta da verilebilmektedir.
İmmünoterapi ilaçları; gün aşırı haftada 3 gün, haftada bir gün, 2 haftada bir gün, 3 haftada bir gün uygulanabilir. Uygulamalar; koldan aşı şeklinde olabileceği gibi, ilacın yaklaşık bir saat içinde verilip ardından kalan günlerde hastanın dinlenmesi şeklinde de olabilir.
İmmünoterapi ilaçları en çok damardan uygulanmaktadır. Ancak, cilt altına uygulanma şeklinde kullanılması gibi farklı uygulama yöntemleri de vardır.
İmmünoterapinin fayda edip etmediği, kanser türüne göre, tedavinin başlamasından 45 gün ile 3 ay arasında değişen sürelerde muayene, kan testi, ultrason, tomografi, emar veya PET filmi ile yapılan değerlendirme sonucuna göre belli olur.
İmmünoterapi uygulamasından elde edilen tedavi sonucuna göre tedavi kesilebileceği gibi, aynı ilaçlar ile tedaviye devam edilebilir veya yeni ilaçları içeren başka bir tedavi programına geçilebilir.
İmmünoterapi uygulamalarında kullanılan ilacın türü ve miktarı, hastalığın evresi, hastanın özelliklerine bağlı olarak çeşitli yan etkiler görülebilmektedir. Bunlar arasında; ciltte döküntü, zatürre, burun kanaması, alerjik reaksiyonlar, hipertansiyon, böbrek fonksiyonların bozulma, kan damarlarında pıhtı oluşması, barsak iltahabı sayılabilir. Bu yan etkilerin düzelmesi ve daha az yaşanması ile ilgili onkoloji doktorunuza danışınız.
İmmünoterapi döneminde gündelik fiziksel aktivitelerde değişiklik yapılmasına gerek yoktur. Ancak bu tedaviler sırasında tüm onkoloji hastalarının beslenmede dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.
İmmünoterapi döneminde bitkisel tedavi kullanımı ile ilgili konularda da dikkat edilmesi gerekn hususlar vardır. Örneğin; reishi mantarı, geven otu, kore ginsengi gibi bağışıklık sistemini uyaran bitkiler ile etkileşim konularında fitoterapi uzmanı onkoloğunuzun önerileri doğrultusunda hareket edilmesi çok önemlidir.
Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle. Haftaya görüşmek üzere...
Prof.Dr.Hakan KARAGÖL
Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı
Web: www.hakankaragol.com
Instagram: prof.dr.hakankaragol
Twitter: DrHakanKaragol
Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol
Paylaş