Paylaş
Kanserde immünoterapi, bağışıklık sisteminin uyarılması veya bağışıklık sisteminin kanser ile mücadelede eksik kısımlarının desteklenmesi ile kanseri yenmeyi amaçlayan tedavi çeşitidir. Günümüzde kanser tedavisi konusunda en çok çalışma yapılan 2 yöntemden biridir.
Üç farklı immunoterapi yöntemi kanser tedavisinde kullanılmaktadır;
1-Vücut dışında üretilen ANTİKORUN vücuda zerk edilmesi ile tümör hücresinin yok edilmesini amaçlayan immünoterapi yöntemidir.
Üç alt gruba ayrılır;
a. Kanser hücresine bağlanarak; kanser hücre bölünmesinin önlenmesi, apopitoz denilen kanser hücre ölümünün uyarılması, kanser hücrelerinin başka dokulara yayılması için göç etmesinin engellenmesi, tümörün beslenmesi için damar oluşumunu uyaran salgılarının baskılanması ve tümör hücrelerine saldıran bağışıklık sisteminin uyarılması gibi mekanizmalar ile tümörün yok edilmesini sağlayan antikor (Herceptin, Erbitux, Portrazza, Kadcyla, Perjeta, Vectibix, Lartruvo, Proxinium gibi) ilaçları
b. Kanserli dokuda damar oluşumunu engelleyerek tümörün beslenmesini engelleyen (Cyramca, Altuzan gibi) antikor ilaçları
c.İmmün sistem kontrol noktaları üzerine etki ederek, kanser öldürücü bağışıklık sistemi hücrelerini (T hücreleri) aktive eden antikor (Bavencio, İmfinzi, Tecentriq, Opdivo, Keytruda, Yervoy gibi) ilaçları
2-Kanser hücresinin veya bağışıklık sistem hücresinin yapısını değiştirerek bağışıklık sisteminin uyarılmasını sağlayan AŞILAR ile tedavi.
Bu yöntemin ilk uygulamasını 1891 yılında William Coley, tümör kitlesinin içine Coley Toksini (Streptococus pyogenes ve Serratia marcescens) enjekte ederek yapmıştır.
Üç temel aşı yöntemi günümüzde kullanılmaktadır: a.Hücre aşıları (Tümör veya İmmün hücre), b.Protein/peptid aşılar, c.Genetik (DNA, RNA ve Viral) aşılar.
3-DİĞER farklı mekanizmalardan etki eden immunoterapi yöntemleri:
İki ilaç güncel klinik uygulamada sık olarak kullanılmaktadır;
a.Interlökin-2: 1992 yılında böbrek kanserinde ve 1998 yılında bir çeşit cilt kanseri olan malign melanoma tedavisinde onay almıştır. IL-
2, bağışıklık sisteminin çeşitli hücrelerinden salınan ve kanseri öldürücü etkisi olan hücrelerin uyarılmasını sağlayan bir maddedir.
b.İnterferon-alfa: Bazı kan ve lenf kanseri türlerinde, böbrek kanserinde, cilt kaynaklı iki kanser türü olan malign melanoma ve kaposi sarkomunda kullanım onayı almıştır. Bağışıklık sistemi üzerine uyarıcı etkisi vardır. Ayrıca kanser kitlesinde damarlanmayı da baskılayarak tümör hücrelerinin beslenmesini baskı altına alır.
Haftaya gorusmek uzere hepinize sağlıklı mutlu günler dilerim.
Prof.Dr.Hakan KARAGÖL
Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı
Web: www.hakankaragol.com
Instagram: prof.dr.hakankaragol
Twitter: DrHakanKaragol
Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol
Paylaş