Paylaş
Her baş ağrısı “migren” değildir. Ancak hastalarımızın büyük çoğunluğu, kendilerine “migren” tanısı koyarak doktorlara başvurmaktadırlar.
Baş ağrısı nedenleri ve sınıflaması çok çeşitlidir, hastaların hikayeleri çok önemlidir. Kansızlık, stres, tansiyon hastalıkları, tiroid hastalıkları, hormonal dengesizlikler gibi vücudun farklı bölgesinden kaynaklanan ve süregelen hastalıklarda baş ağrısı nedeni olabilmektedir.
TANI
Baş ağrısı ile gelen her hastaya şu sorular sorulur ve alınan cevaplara göre tetkikler istenir ve gerekir ise diğer doktorlardan görüş alınır:
• Ağrı başın hangi bölgesinde?
• En sık nerede başlar ve nerelere yayılır? Tek taraflımı çift taraflı mı?
• Ne zamandır var? Süresi? (Kaç yıldır? Kaç aydır?)
• Hangi sıklıkla devam ediyor?
• Her baş ağrısı ne kadar süre ile devam ediyor?
• Ağrının şiddeti nasıl?
• Ağrıyı arttıran ya da azaltan nedenler ve yöntemler var mıdır?
• Baş ağrısına eşlik eden şikayetler var mıdır? (bulantı-kusma-gözlerde bozukluk, işitmede değişiklikler, kulakta çınlama gibi)
• Hangi doktorlara gidildi ve ne tedaviler verildi?
• Ağrı ile beraber, ruhsal, fiziksel değişiklikler, uyku ve iştah problemleri var mıdır?
Tüm bu soruların cevaplarına göre “Baş ağrısı sınıflaması” yapılmaya çalışılır. Hikayenin ayrıntısına göre de görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri istenir. Gerekir ise; Göz hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Diş Hekimliği, Beyin Cerrahı, Nöroloji ve Psikiyatri uzmanlarından görüş ve destek alınabilir. Amaç: ağrının nedenini tam olarak saptayabilmek ve nedene yönelik tedavi planı yapabilmektir.
Baş ağrısı çeken herkesin hayatında mutlaka bir kez “Kraniyal MR” (Beyin MR) filmini çektirmesi gerekmektedir. Başvurdukları hekimler bu konuda hastalarını yönlendirmektedirler. Günümüzde hastalar bizlere hem beyin hem de boyun filmleri (özellikle MRları) çekilecek gelirler ve öncelikle bu filmleri değerlendirmemizi isterler. Ama esas olan ve sağlıklı olan hastalarımızın klinik bulguları ve hikayelerindeki özellikleridir.
TEDAVİ
Sınıflandırmada: Migren ya da gerilim baş ağrıları, akut ya da kronik baş ağrıları, tipik ve tanımlanamayan baş ağrıları, nevraljiler farklı tedavi kuralları ile takip ve tedavi edilirler.
Neden saptanabilmiş ise: örneğin yüksek tansiyon hastalarındaki baş ağrıları; tansiyon düzenlenmesi esas kuraldır, beraberinde de baş ağrısı tedavi edilir. Kansızlıktaki baş ağrısında, İç Hastalıkları doktoru ile beraber hastalar takip edilmelidir.
Migren tanısı almış ise; ağrıların sıklığını ve şiddetini azaltacak ilaçlar ve ataklar için ayrı ilaçlar tedaviye eklenir. Yeni gelişmelerde “botox uygulamaları” ile migren baş ağrıları tedavi edilebilmektedir.
Gerilim tipi baş ağrılarında, bir psikiyatri uzmanı ve psikolog ile takip edilebilir. Hastalarımız çoğunlukla psikiyatri uzmanlarına girmekte direnç gösterebilirler. Ama her ağrının %20 nedeni psikosomatiktir. Ve bunun farkında olmadan hastalarda ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Baş ve boyun bölgesinde ele gelebilen ağrılı tetik noktalara, lokal anestezikler ya da radyo-frekans yöntemleri ile iğne tedavileri yapılabilir. İlaçlara antidepresanlar ilave edilebilir.
Nevraljilerde kullanılan ilaçlar diğer baş ağrılarında kullanılanlardan farklılık gösterebilmektedir. Nevraljinin neden olduğu sinir ve yolağı belirlenebilmiş ise bu sinirin blokaj tedavisi yapılabilir.
Baş ağrılı hastalar uzun süreli ve sabırlı bir tedavi ile takip edilmeli, “kaliteli yaşantı” amaç olarak hedeflenmelidir.
Paylaş