Paylaş
Bunlar içinde en olmasını istemediğim kategoriler insanların özel problemlerini anlatan gündüz kuşağı programları ve saatlerce süren, bol entrikalı diziler.
Perihan Abla (80’li yılların sonu), Bizimkiler (90’lı yıllar), Avrupa Yakası (2000’ler) gibi seyircilerin yüzünü biraz olsun gülümseten, gereksiz entrikalardan ve aşırı gösterişli hayatlardan uzak, toplumun genel yapısını ve kültürünü yansıtan dizilerden bugünkü dizilere nasıl geldik, ne oldu da o eski güzellikleri yitirdik diye soruyorum bazen.
Eskiden 50 dakikalık diziler yayımlanırken günümüzde iki buçuk saatlere varan dizilerin olması, bir de üstüne 1 saat özet gösterilmesi gerçekten inanılmaz. Birçok oyuncu sırf bu yüzden dizilerde oynamamayı tercih ediyor. Setlerde çalışan oyunculardan kameramanlara, yönetmenlerden ışıkçılara pek çok çalışanın işi ise hakikaten zor. Daha sağlıklı ve insani koşullar olması açısından bu konuda makul bir standart getirilmesi ve hukuken de güvence altına alınması herkes için iyi olacaktır.
Biliyorsunuz günümüzde birçok dizi karakteri villada yaşıyor, holding sahibi ve evde ayakkabıyla geziyor. Sokağa çıkıp insanlarla konuştuğunuzda ise çoğu insan geçim sıkıntısı içinde, apartmanda kirada oturuyor ve eve ayakkabısıyla girmiyor. Niye girsin ki zaten? Çok saçma.
Dizilerin konuları öyle enteresan bir hal aldı ki gündelik problemlerden oldukça uzak. Oysaki toplumsal sorunların hatta siyasi hicivlerin sağlam bir senaryo, başarılı oyuncular ve iyi bir mizah anlayışıyla ekrana ve beyaz perdeye yansıtılması hem hayatı neşelendirir hem de gerginliklerin azaldığı barışçıl bir ortam yaratır.
Ayrıca eskiden dizilerde genelde tiyatro sanatçıları rol alırdı, şimdi yalnızca güzel veya yakışıklı bulunduğu için ekrana çıkan ve birden popüler olan o kadar çok kişi var ki, bir de bunlara sosyal medyadan fenomen olanlar eklendi, herkes ünlü artık, ünsüz olanlar da yakında ünlenir, merak edilmesin.
Bir de dizilerde özendirici olmaması açısından ve zararlı olduğu için sözgelimi sigara gösterilmiyor, tamam fakat kadına şiddet, mafya, nefret, tecavüz, silah, intikam gibi unsurların çokça ve aşırı şekilde gösterilmesi nasıl açıklanabilir merak ediyorum.
Yıllarca tiyatro yapmış biri olarak ve bir seyirci olarak şunu söylemeliyim ki televizyonda komedi ve eğlenceli dizi eksikliği var. Zaten gündelik hayatta herkesin kendine göre dertleri, sıkıntıları var, akşam günün yorgunluğunu ailecek gülerek seyredeceğimiz diziler eskiden olduğu gibi yine yaygınlaşsa güzel olmaz mı sayın yetkililer!
Ve son olarak benim çocukluk yıllarım mahalle kültürünün yaşandığı, sokak oyunlarının oynandığı, bilgisayarın hayatımıza yeni yeni girdiği döneme denk geldiği için kendimi çok şanslı hissediyorum ve eski zamanları, o eski dizileri çok özlüyorum.
Ece Demircan
Twitter: https://twitter.com/ece_demircann
Paylaş