Paylaş
Diş denilince akla hemen tedavi için uzanılan koltuk ve çekilecek acılar geliyor. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı konusunda dünya sıralarında en altlarda yer alıyoruz. Oysa göz ardı ettiğimiz önemli bir gerçek var. Ağız ve diş sağlığı iyi yapılmadığı zaman diğer hastalıkların da nedeni oluyor. Ama hayati bir tehlike yaratmadığı düşünülerek ağız ve diş sağlığına gerekli önem verilmiyor.
Ağız sindirim kanalının girişidir. Yani ağızdaki olumsuzluklar önce diş sağlığının bozulmasına ardından sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesine hatta bozulmasına neden oluyor. Ayrıca ağız sağlığının bozulması sadece sindirim sitemini değil kalp gibi hayati değere sahip organları da tehdit ediyor. Ağız ve diş sağlığının tüm vücudumuzu etkilediğini düşünürsek ağız ve diş sağlığının son derece doğru ve düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor.
Aslında ağız, diş, diş eti bakımında yani ağız ve diş sağlığında öyle çok ağır şeyler yapmak gerekmiyor. Küçük yaşlarda alınan eğitimin ardından dişleri doğru ve düzenli bir şekilde yapılsa, en az altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilse bugün toplum olarak diş sağlığında geri kalmış ülkelerle yarışmak zorunda kalmazdık. Dahası kalp sorunları gibi sağlık sorunları ile karşılaşmazdık.Diş sağlığı konusunda yapılması gerekenlerin çok basit olduğunu söylemiştim. Kliniğime gelen hastalara da vurgulayarak söylediğim gibi dişler hem harika bir yüzün ve gülüşün görünen kısmı hem de genel sağlığı korumanın ilk koşulu.
Peki, ağız ve diş sağlığını nasıl koruruz?
Önemli olan diş sağlığını kaybetmiş bir ağızda yapılacak müdahaleler değil, daha adımlarımızı atmaya başladığımız zamandan itibaren gereken önemi vermek daha doğru ve sağlıklı. Dişin, diş etinin ne olduğunu anlamaya ve ayırt etmeye başladığımız zamandan itibaren dişler doğru ve düzenli bir şekilde fırçalanmalı, altı ayda bir diş hekimine kontrole gidilmeli ve yiyeceklere dikkat edilmeli.
Bu basit yöntemler yapıldığı zaman diş sağlığının korunduğunu siz de görecek ve bu rahatlığı hissedince daha mutlu olacaksınız. Diş sağlığının bozulduğunun ilk işareti oluşan diş çürükleridir. Diş çürüklerinin oluşmaması için sularda yeterli florun olmasına dikkat edin. Aşırı tatlı yiyecekleri tüketirken iki kere düşmekte de fayda var.Ayrıca diş fırçalamanın önemini zaten hepimiz biliyoruz. Ama önemli olan dişleri doğru bir şekilde fırçalamak. Çünkü gün içinde diş üzerinde biriken artıkları temizleyemedikten sonra diş fırçalamanın pek bir anlamı kalmayacak. Diş fırçalamaktan başka bir şey yapmasanız da olur” gibi yargılar var ama bir hekim olarak bunun yanlış olduğunu bir kez daha söylemeliyim. Diş ne kadar fırçalanırsa fırçalansın diş aralarında daha doğrusu fırçanın ulaşamadığı yerleri temizlemek için diş ipi olmazsa olmazlardan. Dişleri doğru bir şekilde fırçaladıktan, diş ipi kullandıktan ve düzenli olarak bir hekime gittikten sonra sağlıklı dişlerin önünde hiçbir engelin kalmadığını göreceksiniz.
Gülüşünüz avantajınız olsun…
Paylaş