Paylaş
Bu hafta size özel acil tedavi durumlarında yapabileceklerinizi anlatacağım. Ancak unutmayın ki, bu tedbirler sadece diş hekiminize ulaşana kadar size vakit kazandırmak içindir. Asla rutin olarak uygulamayın.
Diş ağrıları genellikle gece başlayan ve nabız atışı gibi zonklama tarzı ağrılar, pulpa kaynaklıdır. Bu durumda ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulayın. Ağrıyan dişin üzerinde oyuk bir bölüm varsa içinde yemek artıkları olabilir. 1 bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz atarak ağzınızı gargara yapın. Kesinlikle oyuğun içini bir kürdan ile kurcalamayın. Ağrıyan dişin üzerindeki oyuk kısma çok az karanfil yağına batırılmış pamuk koyabilirsiniz. Ancak kesinlikle diş etine değdirmeyin. Tahriş edici özelliği vardır. Ayrıca midenize dokunmayacak bir ağrı kesici alabilirsiniz. Ağrıyan bölgeye kesinlikle, alkol, kolonya, rakı vb. herhangi bir madde uygulamayın.
Diş kırıldığında mümkünse kırılan parçayı bulup, temiz bir gazlı beze sarıp, serum fizyolojik veya sütün içinde saklayarak en acil şekilde diş hekimine gitmelisiniz. Bu sayede kırık parça dişe yapıştırılabilir, böylece dişinizdeki madde kaybı en aza indirgenmiş olur. Ama kırık bölgesinden kan geliyorsa, temiz bir gazlı bez veya tülbent ile kanayan bölgeye orta şiddette basınç uygulayabilirsiniz. Diş darbe nedeniyle kendi yuvasında yer değiştirmişse hafif bir basınç uygulanarak eski pozisyona gelmesine çalışılabilir.
Diş tamamen yerinden çıktıysa, çıkan diş bularak serum fizyolojik solüsyonunda çalkalandıktan sonra gövde kısmından tutarak yerine yerleştirebilirsiniz. Kesinlikle kök kısmından tutmamalısınız. Dişinizi temizlerken, kesinlikle ovuşturmamalı veya fırçalamamalısınız. Eğer dişi yuvasına yerleştiremediyseniz, en geç bir saat içinde diş hekimine ulaştırmalısınız. Tabi bu arada da çıkan dişi serum fizyolojik veya sütün içinde saklamalısınız. Uygun şartlarda korunan ve 1 saat içinde yerine yerleştirilen dişin kurtulma şansı %90'dır.
Dudak ve yanak yaralanmaları, yaralı bölgeyi ılık su veya serum fizyolojik ile temizlemelisiniz. Yara bölgesinde kanama varsa kanamanın durması için gazlı bezle basınç uygulamalısınız. Yara bölgesine dışardan soğuk kompres uygulamak ağrıyı azaltabilir. Dikiş atılması gereken bir durum olabileceği için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Diş çekim sonrasında kanama olursa, çekim bölgesinden 4-6 saat kadar sızıntı şeklinde, tükürüğünüzü pembeleştirecek kadar kanama gelmesi normaldir. Fakat 1-2 saat sonra başlayan ağız dolusu kanamalar için mutlaka hekiminize gitmelisiniz. Steril bir gaz tamponunu yarım saat ısırarak kanamayı kontrol altına alabilirsiniz.
Gülüşünüz avantajınız olsun…
Paylaş