Paylaş
Birçok hastanın, dişçi koltuğundan kalkmasının nedeninin kanal tedavisini olduğunu itiraf etmeliyim. Her dişin ortasından onun beslenmesini ve duyarlılığını sağlayan damar ve sinir paketi geçer. Bu damar - sinir paketine dişin pulpası denir. Çeşitli nedenlerle pulpa zarar görürse, artık iş göremez hale gelip, enfeksiyon odağı potansiyeli taşımaya başlar. İşte bu şekildeki pulpanın çıkartılıp, yerine yapay maddelerle dolgu yapılmasına kanal tedavisi denir.
Diş pulpasına inen iltihaplarda, pulpanın zarar gördüğü durumlarda kanal tedavisi yapmak gerekebilir. Kanal tedavisi hakkında çok sayıda hastanın kafasında bazı soru işaretleri var. Bunların başında bu tedavi yönteminin ağrılı bir yöntem olup olmadığı geliyor. Tedavi sırasında lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı olmuyor.
Uzun sürüp sürmeyeceği konusunda da soru işaretleri olanlar için; tedavinin tek seansta bitirilebileceğini fakat enfeksiyon durumunun yaşanması halinde 2 veya 3 seans da sürebileceği söylemeliyim. Dişin üzeri ASLA açık bırakılmamalı.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Kanal tedavisi gereken ancak yapılmayan vakalarda; şiddetli diş ağrısı en sık görülen belirtidir. Bir süre sonra pulpanın canlılığını yitirmesiyle ağrı kesilebilir. Ancak bu durumda da enfeksiyon sinsi bir şekilde ilerleyerek çene kemiğine sıçrayabilir. Hem sorunlu dişin hem de komşu dişlerin kaybıyla sonuçlanan istenmeyen durumlar yaşanabilir.
Gülüşünüz avantajınız olsun…
Paylaş