Paylaş
Daha önceki yazılarımda sağlıksız bir ağzın en büyük ve en somut belirtisinin diş eksikliği olduğunu söylemiştim. Diş eksikliği yaşanmaması için ağız sağlığının çok yönlü olarak sağlanması gerektiğini de anlatmıştım.
Dişlerin eksiksiz, sağlıklı ve bakımlı olması hem genel sağlığımızın hem de estetik bütünlük için gereklidir. Dişlerin şekilleri, birbirleriyle uyumları, boyutları ve duruşları estetik görünümü oluşturan önemli unsurlardır. Bunlardan birinin bozukluğu ya da eksikliği, estetik görünümü bozuyor. İşte bu noktada dişlerinden, dizilişinden ya da boyutundan memnun olmayanlar için uygulanabilecek bazı yöntemler var. Son dönemlerin en sık tercih edilen uygulamalarından biri de porselen laminalar. Adından da anlaşılacağı gibi porselenden yapılan yaprakçılar dişlerinden memnun olmayanlar için biçilmiş kaftan.
Laminate veneerler, yaklaşık 0.5 mm kalınlığında, takma tırnak tarzında hazırlanan porselen yaprakçıklardır. Bu porselen yaprakçıklar, dişlerin sadece görünen ön yüzeylerine, bonding resinler ile yapistirilirlar. Bonding resinler dis ile porselen arasında ayrılmaz bir bağ oluşturarak adeta kaynak görevi üstlenirler. Porselen veneerler çok ince olmalarına rağmen yöntem ve malzeme doğru uygulanırsa dişten ayrılmaları mümkün olmaz ve ancak keserek çıkarılabilirler. Porselen laminate veneer yöntemi minimum preparasyonla maksimum estetik sağlanabilen mükemmel bir yöntemdir.
Peki, porselen laminalar hangi koşullarda uygulanmalı?
Bu uygulamanın yapılabilmesi için öncelikle dişlerin daha önceden herhangi bir kesime uğramamış olması gerekiyor. Dişlerinizin arasında seviye ve renk farkı varsa, dişler çapraşıksa fakat siz ortodontik tedavi görmek istemiyorsanız, ön dişlerinizde büyük dolgu veya kırık varsa, dişlerin arasında aralık varsa, dişlerinizin renginden memnun değilseniz, gülme hattı düz veya aşağı doğru meyilli ise porselen laminalar yapılabilecek uygulamaların başında geliyor.
Laminate veneer uygulamalarını diğer uygulamalardan bir adım öne geçiren avantajları vardır. Dişten çok az doku kaldırıldığı için yapılabilecek en korumacı tedavidir. Hiçbir dişin kesilmesine gerek yoktur.Tedavi süresi kısadır, iki veya üç seansta tamamlanarak sizi sosyal hayattan alıkoymaz. Yapısal özelliklerinden dolayı sizin doğal dişinizden ayırmak mümkün değil. Renk değiştirmedikleri için gülüşünüze leke düşmez. Özel bir yöntemle (bonding resin) dişe kaynak yapıldığı için dişten ayrılması mümkün değildir. Dişlerin dile bakan yüzeyleri orijinal diş yüzeyi olduğu için dil herhangi bir yabancılık çekmez. Üstelik İstenilen renk,boyut ve şekilde hazırlanabilir. Hazırlık aşamasında size özel model çalışması yapılarak bitince nasıl bir görüntü elde edileceği belirlenebilir.
Porselen laminalar ışık geçirgenliklerinden dolayı doğal dişten ayırt edilemezler ve ileri teknoloji ürünü porselenden üretildikleri için asla renk değiştirmezler. Bu yöntem bu avantajıyla diğer uygulamalardan kendini sıyırmayı başarıyor. Neon ışıklarında ve fotoğraf flaşında doğal diş efekti verirler. Ayrıca dil doğal diş yüzeyine temas ettiği için ağızda yabancı bir madde hissi oluşmaz. Bu sebeple ağzınızda yabancı bir maddenin varlığını hissetmez rahat bir şekilde yaşamınızı sürdürmenizi sağlar. Porselen laminaları diğer yöntemlerden ayıran en önemli özellik hazırlık aşamasında dişlere hiç dokunulmadan kompozit mocap hazırlanarak ağızdaki bitmiş hallerini önceden görmek mümkün olmasıdır.
Porselen laminalar yapıştırıldıktan sonra dişlerinizin doğal bir parçası olacaktır. Yine de laminaların hasar görmemesi için tırnak yeme, kalem ısırma, diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi alışkanlıklardan ve sert gıdaların ön dişlerle ısırılmasından kaçmanız gerekiyor.
Hastalarımdan sık sık aldığım soruların başında " Laminalar çürür mü?" sorusu geliyor. Aslında hayır ama alttaki diş çürüyebilir. Laminate çürüğe karşı koruma içermez. Yani her şekilde dişlere bakım yapılmalıdır. Hem de aksatılmadan. Ağız boşluğunda çok sayıda bakteri bulunduğu için tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve lamina birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak laminalarınızın ömrünü uzatacaktır. bu amaçla rutin ağız bakımınızı ve turin hekim kontrollerinizi aksatmamalısınız.
Gülüşünüz avantajınız olsun...
Paylaş