Paylaş
Çeşitli diş ve dişeti hastalıkları bakımının yeterli derecede yapılmadığı zamanlarda ağız sağlığını tehdit eden bazı hastalıklar karşımıza çıkar. Her zaman söylediğim gibi ağız, sindirim sisteminin önemli parçası ve ilk adımıdır.
Genel sağlığımızı tehdit eden hastalıklardan biri de dişeti çekilmesidir. Zaman içinde tedavisi yapılmayan dişeti çekilmeleri, diş kayıplarına neden olabiliyor. Öncelikle emin olmayanlar için dişetini açıklamak gerekiyor. Dişeti, dişimizi çevreleyen, koruyucu maddedir. Dişeti çekilmesi ise; diş tasına, kötü kaplamalara ya da kalıtımsal hastalıklara bağlı olarak önce kemiğin aşağı doğru çekilmesi ardından da dişetinin kemiği takip ederek aşağı doğru çekilmesi ve diş kökünün açığa çıkmasıdır. Sigara bazen bunu geçici olarak maskeler. Ama sigarayı bıraktığınızda ya da diş tası temizlendiği zaman o dişetinin dokusunun kemiği takıp ettiği görebilirsiniz.
Diş eti aslında genel fırçalama hatası ya da kalıtımsal dişeti hastalığı nedeniyle çekilir. Eğer dıiş fırçalanmazsa bu faktörler dişeti çekilmesini hızlandırır. Bakteri plağı dediğimiz yemek artıklarının dişe yapışması o bölgede yapışması bu duruma zemin hazırlar. Maalesef bakteriler sürekli yediğimiz besinlerle beslenir ve kendine büyümek için yer acar. Dişetinin içine doğru ilerler. Bunu dışarıdan anlamak mümkün değildir. Ayna karşısında baktığınızda çoğu zaman fark etmezsiniz bile.
Aslında diş eti çekildikten sonra dişeti geri gelmez. Tedavi ancak çekilme sırasında dişeti çekilmesini önlemek amacıyla yapılır. Diş taşı ve bakteri temizlenir ve sağlıklı dişeti dokusu zaman içinde dişer yapışır. Eğer dişeti çekilmeniz estetik kaygı uyandıracak derecedeyse ek tedavilerle özellikle diş eti estetiği yapılabilir. Bu noktada dişeti çekilmesinin engellemek için dişler doğru fırçalanmalıdır. Dişetinden dişe doğru süpürme şeklinde fırçalamak gerekir. Diş aralarını temizlemek için ise diş ipi kullanmak gerektiğini her yazımda vurguluyorum.
Gülüşünüz avantajınız olsun…
Paylaş