Paylaş
Ağızda var olan sorunlar sonucu hemen hemen hepimiz en az bir dişimizi kaybetmişizdir. Diş kaybı yaşayanların aklında her zaman aynı soru geliyor. “Peki, diş eksikliği önemli mi?”
Bildiğimiz gibi besinleri çiğneme ve öğütmeye hazırlama işlemi ağızda başlar. Çiğneme sırasında dişlerimiz çok çok önemli görevler yerine getirir. Çiğneme sistemimizi oluşturan dişlerimiz, dilimiz, ağız ve yanak mukozamız, tükürük bezlerimiz hepsi bir bütün olarak iş görürler. Bu sistem içinde her bir dişin kendine ait görevleri vardır. Tek bir dişin eksikliği bile bu sistemin işleyişinde aksaklıklara yol açar. Diş kaybı olan bölgede öncelikle kemik yıkımı başlar. Bunu takip eden zamanda eksik diş bölgesinde çökmeler; yan ve karsıt dişlerde boşluğa doğru devrilme ve sarkmalar görülür. Hem geride kalan dişlerimiz zarar görür hem de çiğneme sistemimizde kalıcı hasarlar oluşur. Bu nedenle diş kaybınız varsa en kısa zamanda hekime başvurup size uygun bir tedavi yöntemi hakkında bilgi almalısınız.
Diş kayıplarında neler yapılabilir?
Diş kayıplarında yapılacak bazı uygulamalar var. Bu uygulamaların başında protez ve implant gelir. Protezler kendi içinde ayrılır. Her iki uygulama da bir ya da fazla diş kayıplarında yapılır. Aralarındaki fark ise protez yapımında zaman zaman sağlam dişlerin kesilirken, implant yönteminde herhangi bir diş kesimi yapılmadan sadece kaybın bulunduğu alanda yapılmasıdır. Bilinenin aksine dişe çivi çakmıyoruz. İmplantlar kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan yapılmış diş kökleridir aslında. Lokal anestezi altında yaklaşık yarım saatlik bir operasyonlar yerleştirilir. Ömür boyu işlev görmeleri amaçlanır. İmplantların yüzeyleri özel işlemlerden geçirildiği için kemiğe özel bir bağ oluşturarak mekanik ve hücresel tutunurlar. Bağlantının oluşması için 3-6 ay arasında beklenmesi en ideal yöntemdir.
Paylaş