Paylaş
Öyle ki zaman zaman doğru diye yaptığımız müdahaleler olumsuzlukla ya da can kayıplarıyla sonuçlanabiliyor. Küçük bir ayrıntı görüp geçtiğimiz bilgi bile çok önemli. Bu yüzden ben de bir diş hekimi olarak diş sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışları aktarıyorum.
Diş taşı temizletmek dişlere zarar verir.
Hayır, doğru yapılmış bir diş taşı temizliği dişlerimize zarar vermez. Aksine düzenli olarak her 6 ayda bir temizlik yaptırmak ağız - diş sağlığımız için faydalıdır.
Dişleri karbonat ile ovmak beyazlatır.
Kesinlikle yanlış. Toplumumuzda en sık yapılan yanlış bilgilerden biridir. Zaman zaman bazı gazete ve dergilerde dişleri parlatmak için karbonat, çilek, tuz gibi maddelerden yararlanılabileceği söylense bile bunların tamamı yanlış ve zararlıdır.
Ağrıyan dişe rakı, alkol, kolonya basmak ağrıyı azaltır.
Kesinlikle yanlış! Bu şekilde bir uygulama ağrıyı azaltmadığı gibi, dişin etrafındaki dişetinde de yanıklara yol açarak zarar verir. Ağrıyan dişe oldukça az karanfil yağı emdirilmiş pamuk koyabilirsiniz. Ama çok az dokundurup iyice sıktıktan sonra.
Hamilelikten itibaren flor tableti kullanmak dişleri güçlendirir.
Uzun süre hepimizin doğru bildiği oysa flor tabletlerinin gereksiz olduğu araştırmalarla açıklandı. Bunun yerine içme sularının florlu olması ve dişler ağızda var olduğu günden itibaren ağız diş sağlığına önem verilip fırçalamanın ihmal edilmemesi çok daha etkilidir.
Hamilelikte diş kaybı normaldir.
Hayır, hamile kalmak ve 9 ay boyunca dünyalar güzeli yavrumuzu bedenimizde korumamızın bedeli diş kaybı değildir. Sağlıklı ve çürüksüz dişlerle hamilelik geçirmek mümkündür. Yapılabileceklerle ilgili olarak diş hekiminize danışabilirsiniz
Hamilelikte diş tedavisi yaptırılmaz.
Hayır, hamilelikte de diğer zamanlarda olduğu gibi diş tedavisi yaptırabilirsiniz. Tabii ki en doğrusu hamile kalmadan ağız ve diş sağlığını kontrol ettirmektir.
Paylaş