Paylaş
Ağız ve diş sağlığı denilince akıla gelen ilk konurdan biridir ağız kokusu. Hatta o göz ardı ettiğimiz ağız kokusu, hem sosyal hem de özel hayatta iletişimimizi sınırlandırıyor daha bir anda bitiriveriyor.
"Nasıl mı" dediğinizi duyar gibiyim. Hemen kısaca açıklayım. Düşünün aşık olduğunuz adam ya da kadın romantizmin en doruklarda yaşandığı bir konu hakkında bir şeyler anlatacak ya da patronunuz heyecanlı mı heyecanlı bir işi anlatıyor. Siz de sabırsızlıkla bekliyorsunuz. Ve tam o an da aşık olduğunuz kişi veya patronunuz ağzını açar açmaz yerin yeri kat dibine girmek istiyorsunuz. O an duyduğunuz şey o kişinin ağız kokusu.
Hani deriz ya " yerin dibine girseydim daha iyiydi" diye. Biz ağız kokusundan bu denli etkilenmemize rağmen gelin bir de olaya ağız kokusu yaşayanların penceresinden bakalım.İlişkileri hatta evlilikleri bitirme derecesine getiren ağız kokusunun birden fazla nedeni var elbette. Önce ağız kokusunun ağız ve diş sağlığı yani bizi en çok ilgilendiren ve üzerine konuşabileceğimiz tarafına.
Ağız kokusunun ilk nedenlerinden biri ağız ve diş temizliğinin yeterince ve doğru şekilde yapılmaması. Her yazımda belirttiğim gibi ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızın ilk adımı. Ve temizliği yapılmayan, düzenli kontrole gidilmeyen ağız ve diş sağlığının bozulduğuna dair ilk belirtisi ağız kokusu. Bu noktada bir kez daha hatırlatayım. Dişlerinizi günde en az iki kere düzenli bir şekilde fırçalamalı ve düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmeliyiz. Dişlerimizi fırçalarken de olması gerekenlere dikkat etmeliyiz. Örneğin, diş fırçasını ıslatmamalıyız.
Ağız kokusunun ikinci bir nedeni ise ağızda var olan diş ya da dişeti sorunlarının artık tedavi yapılamaz duruma gelmesi. Kırılmış ya da çeşitli sebeplerden çürümüş diş bir süre sonra gerekli ağız temizliği yapılmasına rağmen ağız kokusuna neden olur. Bu durumda yapılması gereken ve yapılacak en doğru iş, bir uzmanın yolunu tutmaktır. Diş hekimi, yapacağı muayenenin ardından çıplak gözle görülemeyen sorun ya da çürükler hakkında, ne yapılması gerektiği konusunda, hangi uygulamanın ağız ve diş sağlığını korumak için yapılabilecek en verimli uygulama olacağını söyleyecektir.
Ağız kokusunun diğer sebeplerinden biri de mide gibi bazı organlarımızda yaşanan sorunlar. Yani mide ülseri, boğazda var olan bakteriler ağız kokusunun hem belirtisi hem de nedeni olabiliyor. Ağız kokusu sorunu yaşıyorsanız gideceğiniz uzmanın ağız kokusunun sebebinin patolojik yani genel sağlığınızdaki sorundan mı geliyor yoksa diş veya diş etlerinden mi geliyor size söyleyecektir. Böylece siz de tedaviye başlayabileceksiniz.
Bir uzman olarak, kötü ağız kokusu yaşıyorsanız öncelikle ağız ve diş sağlığınızın yeterli ve doğru biçimde temiz olduğundan emin olun. Gereken özeni gösterdikten sonra ağız kokusu sorununuz deva ediyorsa "ben hala bu dertten muzdaripim" diyorsanız bir uzmana gidip sorunun nedenini öğrenin.
Bu sayede sizi rahatsız eden, belki de toplum içinde ağzınızı açamamanıza sebep olan ağız kokusundan kurtulmuş olacaksınız. Bu arada hatırlatmakta fayda gördüğüm bir konu var. Bilirsiniz millet olarak sarımsak gibi ağız kokusuna neden olan yiyeceklerden tüketmeyi seviyoruz. Eğer bu duruma bağlı olarak bir ağız kokusu yaşıyorsanız bunun sebebi patolojik ya da ağız ve diş sağlığınızın bozulmasından kaynaklanmıyor. Sebebi açık aslında; tükettiğiniz yiyecekler. "Ben bu tür yemekleri seviyorum ve yemeden duramam ama ağız kokusuna bir çare" diyenlerdenseniz size küçük bir tüyo verebilirim. İştahla yediğiniz yemeğin ardından bir bardak soğuk süt ağız kokunuzun çaresi oluyor. Yaygın bilgiler arasında bu tür ağız kokularının giderilmesi için karanfil öneriliyor. fakat ağız kokusu için pek de çare olduğunu söyleyemeyeceğim. Bir bardak süt daha iyi bir çözüm olacaktır.
Ağız kokusu, çaresi olmadığını düşündüğümüz sorunlardan biri. Yazının başında da belirttiğim gibi iletişimi engelleyen, evlilikleri bitiren ve hatta gülümsememizi engelleyen ağız kokusu kader değil.
Gülüşünüz avantajınız olsun...
Paylaş