Güncelleme Tarihi:
İç Baklalı Enginar
Malzemeler:
(6 kişilik)
Yarım su bardağı riviera zeytinyağı, 6 taze enginar, 1 su bardağı su, Yarım kg taze iç bakla
1 su bardağı iç bezelye, 1 iri beyaz soğan, 2 kesme şeker, Yarım demet dereotu, 1 limon, Tuz
Hazırlanışı:
Enginarların taç yapraklarını temizleyip saplarını kesin. Elde ettiğiniz göbek kısımını küçük küpler halinde doğrayıp kararmaması için limonlu suda bekletin. Soğanı soyup iri halkalar halinde doğrayın, iç baklanın kabuğunu çıkarın. Tencerede riviera zeytinyağını ısıtıp doğranmış soğanları birkaç dakika kavurun. Enginarları limonlu sudan alıp süzün ve soğana ekleyin. Bezelye, bakla, tuz, şeker ve 1 bardak su ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine kıyılmış dereotu serpin. Soğuk olarak servis yapın.
Zeytinyağlı Biber Dolma
Malzemeler:
(10 kişilik)
20 dolmalık biber, 2 büyük domates, Yarım çay kaşığı tuz, Yarım çay kaşığı tozşeker, Yarım su bardağı sızma zeytinyağı, 2.5 su bardağı sıcak su.
İç malzeme:
1.5 su bardağı pirinç, Yarım su bardağı sızma zeytinyağı, 3 soğan, 3 domates, Yarım demet maydanoz, 1'er çay kaşığı nane, karabiber, yenibahar, 1 çay bardağı su, Tuz
Hazırlanışı:
İç malzemeyi hazırlamak için; pirinci ılık suda 15 dakika bekletip yıkayın ve süzün. Soğan ve domatesi soyup küçük küçük doğrayın. Maydanozu kıyın. Pirinç, domates, soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz ve baharatları karıştırıp 1 çay bardağı su ekleyin. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar kavurun. Dolmalık biberlerin sap kısımlarını kapak şeklinde kesin. Çekirdekli kısımlarını çıkarın. Domatesleri halka halka dilimleyin.
Hazırladığınız iç malzemeyi biberlerin içine doldurup tencereye dizin. Domates dilimlerini dolmaların ağzına kapatın.
Zeytinyağını tuz, şeker ve suyla kanştırıp tencereye ilave edin. Orta ateşte 30 dakika pişirip soğumaya bırakın. Limon dilimleri ile süsleyip soğuk olarak servis yapın.
Peynirli Patlıcan Kayığı
Malzemeler:
(6 kişilik)
2 çorba kaşığı riviera zeytinyağı, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 3 bostan patlıcanı, 150 gr beyazpeynir, 2 çorba kaşığı krem peynir, 3-4 dal maydanoz, Yarım demet taze soğan sapı, 1-2 çorba kaşığı galeta unu, Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Patlıcanları yarım cm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. 10 dakika tuzlu suda bekletin. Yıkayıp süzgece alın. Kurulayıp yağlanmış ızgaraya dizin, tuz serpip közleyin. Fırını 170 dereceye ayarlayıp ısılın. Fırın tepsisini 2 kaşık riviera zeytinyağı ile yağlayın. 2-3 taze soğan sapı ve maydanozu kıyıp derin bir kaba alın. Beyazpeynir, krem peynir ve karabiber ekleyip ezerek püre haline getirin. Düz zeminde her bir soğan sapının üzerine bir patlıcan dilimi yerleştin. Üzerine peynirli karışımdan yayıp soğan sapıyla patlıcan dilimini fiyonk şeklinde bağlayın. Malzeme bitinceye kadar bütün dilimleri bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizin. Üzerlerine galeta unu serpin. Sıcak fırında 4-5 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca üzerlerine 2 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Patates Pilaki
Malzemeler:
(4 kişilik)
10 küçük sarı taze patates, 2 orta boy havuç, 1 soğan, 2 domates, 2 su bardağı su, 5 diş sarımsak, 2 tatlı kaşığı tozşeker, 1 demet maydanoz, 1 su bardağı riviera zeytinyağı, Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Soğanı küçük küçük doğrayıp tencereye alın. Zeytinyağını ilave edip pembeleştirin. Havuçları küçük küçük doğrayıp soğana ekleyin. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayın ve havuca ekleyin. 5 diş sarımsak, tuz ve şekeri ilave edip 5-6 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Patatesleri soyup tencereye ilave edin. Su ekleyin ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis tabağına alıp karabiber serpin. Kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
Zeytinyağlı Kabak Sarma
Malzemeler:
(6 kişilik)
1 su bardağı riviera zeytinyağı, 6 iri kabak, 2-3 soğan, 2 su bardağı pirinç, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 2 çorba kaşığı kuşüzümü, 1 çorba kaşığı nane, 1 çay kaşığı dolma baharı,
1 tatlı kaşığı tozşeker, 1.5 su bardağı su, Yarım limon suyu, Tuz, karabiber, 3-4 dal dereotu
Hazırlanışı:
Kabakları temizleyip yıkayın. 5 kabağı ince şeritler halinde uzunlamasına dilimleyin. Tuzlu ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletin. Kalan kabağı halkalar halinde dilimleyin. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları kıyıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ekleyip birkaç dakika karıştırın. Nane, dolma baharı, tuz, karabiber, tozşeker ve 1 bardak suyu ekleyip harmanlayın. Kısık ateşte 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp kapağı kapalı olarak ılınıncaya kadar bekletin.
Kabak şeritlerini kendi etrafında sararak rulo haline getirin. Halka şeklindeki kabak dilimlerini tencereye dizin. Her birinin üzerine birer kabak rulosunu dik olarak yerleştirin. İçlerini hazırladığınız pirinçli karışımla doldurun. Açılmaması için kürdanla sabitleyin. Kalan su ile limon suyunu karıştırıp kabak sepetlerinin üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 8-10 dakika pişirin. Ateşten alıp kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Kabak sepetlerini servis tabağına dizin. Taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.