Yaz sıcaklarında nasıl beslenmeli?

Güncelleme Tarihi:

Yaz sıcaklarında nasıl beslenmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 06:00

Yaz sıcaklarında sağlıklı beslenmek ve zindeliği korumak için dikkat edilmesi gerekenler var. Bunaltan havalardan yediklerinize özen göstererek korunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineni yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir Beslenme şekli daha uygundur.

İçtiğiniz suya limon sıkın, nane atın

Yaz sıcaklarında sağlıklı beslenmek ve zindeliği korumak için dikkat gerekenler var. Bunaltan havalardan yediklerinize özen göstererek korunabilirsiniz. Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir.

Akdeniz diyeti ömrü uzatıyor

Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata iyi bir yaz mönüsü seçimidir. Ayrıca sıcakla birlikte terleme oranı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de unutulmamalıdır. Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, but ve haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış eder yenilmeli. Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada iki kez tüketilmeli. Kan şekerinin hızla yükselip, hızla meşine sebep olan yağlı, şekerli ve ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlün tüketilmeli.

Şimdi hangi balığın mevsimi?

Yaz tatlısı dondurma

Yaz aylarında da, tıpkı diğer zamanlarda olduğu gibi, yatmadan iki saat önce yemeyi kesmek uygundur. Ancak öğün, küçük bir ara öğün şeklinde olmalıdır. Akşam ise saat 20 civarında, en geç 21'de yenebilirse, çok iyi olur. Ancak yaz akşamlarında davetler ve özel geceler daha fazla olur. Bu durumda ideal yemek saatlerine uymak zorlaşır. Ben böyle durumlarda iki küçük öğün öneriyorum; saat 21'de kadar yemek yemeyi beklerseniz çok acıkırsınız ve açlığınızı kontrol edemezsiniz. Bu durumda bulunduğunuz ortama göre, saat 19 gibi, peynir ve salata veya 10-15 fındık ile kuru kayısı veya ayran ile grisini veya 1 dilim ekmek-peynirden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz.

Saat 21'de ise başlangıç yemeği ve salatayı yemeyip, sadece ana yemeği yiyerek, aşırı kalori alımından kaçınabilirsiniz. Yazın ağır tatlılar yerine, dondurma veya meyveli tatlılar seçmeniz gerektiğini de unutmayın. Kremalı ve mayonezli yiyeceklerden yazın uzak durulmalıdır. Bu besinler sıcak hava sebebiyle çabuk bozulduğu gibi, sindirim açısından da vücudu zorlar.

Yaşlılar ve çocuklar ayrıcalık ister >>>


Yaşlılar ve çocuklar ayrıcalık ister

Yaşlılar ve çocuklar, yaz aylarında risk altında olan gruptur. Bu yüzden yeterli su tüketimi bu grup için çok önemlidir. Özellikle sodyum, potasyum ve magnezyum, vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladığından meyve, sebze, peynir, yoğurt, ayran ve cacık her gün tüketilmelidir.

Aklınızda bulunsun! Aşırı sıcaklarda kendini yorgun hissedenler, öncelikle tansiyon ve tiroit muayenesi olmalılar. Eğer bir problem yoksa, taze meyve suyu, fındık, ayran ve kuru meyveleri tüketmek enerji verir. Tabii bir de bol bol su içilmelidir!

Sıvı takviyesi şart!

Vücudumuzdaki sıvı kaybı ter, solunum, dışkı ve idrarla olur. Yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir; terlediğinizi görmeniz şart değil! Kadınların günde ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında, bu miktara her yarım saat için 1-2 bardak daha eklenmelidir.

Maksimum su ihtiyacı 3 litredir, denilebilir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Ama su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendiyle pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir ve soda sıvı alımı için doğru seçimlerdir.

Plaj çantasında hangi yiyecekler olmalı?

Plaj çantanızda, meyve, ayran, grisini, peynir, konserve ton balığı, fındık, kuru kayısı, soğuk çay ve meyve suyu (şeker ilavesiz) bulundurabilirsiniz. Koşullar uygun ise, beyaz peynir ve domatesle yapılmış sandviç de olabilir. Çünkü sıcakta her yiyeceğin taşınması doğru olmaz. Evden taşımak riskli olacağından, plaja yakın yerlerde tost + ayran, salata + ızgara gibi seçimler de yapabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak


Tatilde açık büfeye dikkat!

En lezzetli yaz menüleri kaç kalori?

İçkilerin alkol ve kalori miktarları


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!