Güncelleme Tarihi:
Fırında Akdeniz Usulü Kabak
(4 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Malzemesi
3.5 çorba kaşığı mısırözü yağı
3 dolmalık kabak
3 iri domates
1 çay bardağı galeta unu
200 gr taze kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Kabakları temizleyip halka halka dilimleyin. Izgara telini 1 kaşık mısırözü yağı ile yağlayıp kabak dilimlerini dizin ve fırında közleyin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Domatesleri yıkayıp kabaklarla aynı kalınlıkta dilimleyin. Kaşar peynirini dilimler halinde kesin. Fırın kabını yağlayıp galeta ununun yarısından fazlasını serpin. Kabak, peynir ve domates dilimlerini hafif üstüste gelecek şekilde kalıba dizin. Tuz ve karabiber serpip kalan mısırözü yağını gezdirin. Kalan galeta ununu serpip fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Cevizli Çarliston Graten
(6 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 15 dakika
Malzemesi
4 çorba kaşığı mısırözü yağı
1 kg çarliston biber
Yarım bayat ekmek içi
4 diş sarımsak
4 dal maydanoz
50 gr lor peynir
3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz
Tuz, karabiber, pulbiber
Çarliston biberleri yıkayıp kurulayın. Izgarada közleyip kabuklarını soyun. Derin bir fırın kalıbını yağlayın. Çarliston biberleri, sapları üstte kalacak şekilde kalıba yerleştirin. Ekmeği ufalayın.sarımsakları soyup ezin. Maydanozu yıkayıp kıyın. Peyniri ufalayın. Hazırladığınız malzemeleri bir kaseye alın. Ceviz, pulbiber, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Hazırladığınız cevizli karışımı kalıptaki biberlerin üzerine serpin ve mısırözü yağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 10 dereceye ayarlı fırında 4-5 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık olarak servis yapın.
Özel Soslu Etli Bezelye
(4 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemesi
2 çorba kaşığı mısırözü yağı
1.5 kg bezelye
300 gr kemiksiz kuzu eti (4 parça)
2 soğan
1.5 su bardağı sıcak su
3-4 dal dereotu
2 yumurta
1 çorba kaşığı limon suyu
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Bezelyeyi ayıklayıp yıkayın. Kuzu etini 4 iri parça halinde kesin. 1 dal dereotunu süsleme için ayırıp kalanı kıyın. Soğanları küçük küçük doğrayın. Mısırözü yağını tavada kızdırıp kuzu etlerini iki taraflı kızartın. Tuz ve karabiber serptikten sonra etleri kevgirle tavadan alın. Tavada kalan yağda soğanı pembeleştirin. Bezelye ve etleri ekleyip karıştırın. Sıcak suyu ilave edip etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Derin bir kasede yumurta, limon suyu, tuz, karabiber, kıyılmış dereotu ve peyniri karıştırın. Yemeği ateşten alıp yumurtalı karışımı üzerine dökün ve hızla karıştırın. Kapağı kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Üzerini ayırdığınız dereotu ile süsleyip sıcak olarak servis yapın.
Favalı Patlıcan Kulesi
(6 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika
Malzemesi
4 çorba kaşığı mısırözü yağı
1 kg kemer patlıcan
1 kg iç bakla
1 yumurta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
3 çorba kaşığı mısır unu
Tuz
Patlıcanları uzunlamasına ince ince dilimleyin. Acısını çıkarmak için üzerine tuz serpip bekletin. Daha sonra yıkayıp süzün. Izgara telini 1 kaşık mızırözü yağıyla yağlayıp patlıcanları dizin ve fırında közleyin. Favayı hazırlamak için; iç baklayı haşlayıp kabuklarını soyun. Robotta ezerek püre haline getirin. Un, yumurta, 1 kaşık mızırözü yağı, kaşar peyniri ve tuz ilave edip karıştırın. Yuvarlak ve derin bir kalıbı yağlayıp 2 kaşık mısır unu serpin. Patlıcan dilimlerini, hafif üstüste gelecek ve uçları dışa sarkacak şekilde dikey olarak kalıba dizin. Hazırladığınız favayı kalıba alıp üzerini spatula ile düzeltin. Patlıcanların dışa sarkan uçlarını kıvırarak favanın üzerini kaplayın. Bir tutam tuz ve kalan mısır ununu serpip, kalan mısırözü yağını üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Üzerine bakla taneleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyin. Dilimleyip sıcak ya da ılık olarak servis yapın.