Yaz Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı?
"Güneş ışınları, denizin ve havuzun yıpratıcı etkisiyle birleştiğinde yıpranma kaçınılmaz hale gelir. Peki yaz aylarında saç bakımı nasıl olmalı?"
Yaz ayları saçın en fazla yıprandığı dönemdir. Saç derisindeki ölü hücreleri temizleyip, salgılarını düzenleyen deniz suyu, güneşle birleştiğinde saçın en büyük düşmanıdır. Saçı yıpratır, vitaminsiz kalmasına yol açarak kuruyup kırılmasına neden olur. Bu yüzden deniz ve havuz keyfi sonrasında saçın mutlaka yıkanması tavsiye edilir. Aksi halde saçta kalan klor ve tuz, büyük zarara yol açar. Saçta boya ve permanant varsa çok daha fazla özen göstermek gerekir. Yıpranmış olan saç, güneş ışınlarından, deniz suyundan ve kumdan daha da fazla yıpranacaktır. Bu durumdan korunmanın en iyi yolu; kaliteli bir şampuan ve güneşin zararlı etkilerini azaltan bakım ürünleri kullanmaktır.
Tatile çıkmadan önce
Saçınıza perma, boya, balyaj gibi işlemler yaptırmaktan kaçının. Bu tarz kimyasal işlemler güneşin zararlı etkilerini arttırıp saçınızın daha hızlı kurumasına yol açar. Kuaförünüze saç uçlarındaki kırıkları ve rengi açılmış kısımları kestirin ve yıpranmış saç için onarıcı şampuan kullanın.Tatilde
Saçınızı güneşten, tuzdan, kumdan ve klordan korumak için UV filtreli koruyucu ürünleri kullanın. Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra mutlaka yumuşak bir suyla saçınızı yıkayın. Suyunu aldıktan sonra koruyucu ürünü tekrar uygulayın. Eğer saçınız boyalıysa rengi koruyacak tek yol saçınızı kapatmanızdır. Bu nedenle bir bandana ya da şapka kullanmaya gayret edin. Akşamları, saçınızı, tuz, klor, kum ve koruyucu üründen tamamen arındırmak için iyice yıkayın. Mümkünse bir güneş bakım şampuanı ve yıkama maskesi kullanın; değilse, kuru ve yıpranmış saç için hazırlanmış şampuanları tercih edin. Eğer saçınızın çok kuruduğunu hissediyorsanız, 2 günde bir besleyici bir maske uygulayın.Tatil dönüşü
Tatil dönüşü saç donuk ve parlaklığını kaybetmiş görünür. Haftada 2 veya 3 kez şampuandan önce besleyici bir kremle saçınıza bakım yapın. Güçleninceye kadar kuru ve yıpranmış saç için üretilen şampuanları kullanın. Saçınız güçlendiğinde daha önce kullandığınız şampuana dönebilirsiniz.
Güneş ışığının etkisiyle saça doğal rengini veren melanin ve saçın yapısındaki bazı proteinler tahrip olur. Böylece saç mekanik hasarlara karşı daha dayanıksız hale gelir. Ayrıca Güneş ışığındaki UV ışınları saçımızın koruyucu tabakasını renk açıcılar gibi etkiler. Bunun neticesinde saç zayıflar ve saçta kuruluk görülür. Saçımızı yaz aylarında kızgın güneş ışığına maruz bırakmamak en doğrusudur. Özellikle yıpranmış veya kimyasal işlem geçirmiş saçta güneş ışığının etkisi çok daha güçlü olur. Yine deniz veya havuz suyu güneş ışığının tahrip edici etkisini güçlendirir.Mevsim geçişlerine dikkat!
Yaz mevsiminin yaklaşması ve baharın neredeyse yaz kadar sıcak olduğu şu günlerde kadınların en çok rahatsız oldukları konulardan birisi de saç yapısının değişmesi ve kış şartlarına alışan saçın, yazın gelişiyle bozulmasıdır.
Özellikle çok sıcak şehirlerde yaşayanların saçı zaman içerisinde kuruyacak ve nem kaybına uğrayacaktır. Bunun önüne geçmek için saçınızı sürekli yıkamak yerine günde bir defa yıkarsanız ve sıvı alımınızı da yeterli düzeyde tutarsanız hem saç yağınızın saçınızı koruyucu etkisini devam ettirebilirsiniz hem de aldığınız sıvılar sayesinde saç köklerinizin susuzluk yaşamasını önleyebilirsiniz.Bunun yanında sürekli olarak tuzlu veya klorlu suya girmek gibi aktiviteler saçınızın giderek yıpranmasını ve güneş altında kuruyan saçın iyice zarar görmesini sağlayacaktır. Suya girmeyi sevenlerin, bunu yaptıktan sonra saçını saf su ile durulamaları ve denizden, havuzdan çıktıktan sonra o ıslak haliyle güneş altında kurumasını beklememeleri gerekmektedir.
Saçınızda bu işlemlerden kaçının
Nem ve sıcaklar nedeniyle saçınızın elektriklendiği ve şekil almayı reddettiği doğrudur ancak bunu engellemek için sürekli olarak saçınızı taramanız, düzleştirmeniz ve kremler, spreyler sürmeniz saçınız için zararlıdır. En azından evde ya da yazlıkta saçınıza biraz istirahat vermeli ve sürekli olarak şekle sokmaya çalışmamalısınız.