Güncelleme Tarihi:
Derinin üst tabakasının alınarak deri gençleştirilmesi için yapılan operasyonlar yaz aylarında tercih edilmez.
Lazer ile derinin soyulması (laserbrasion), kimyasal ajan kullanılarak derinin soyulması (peeling) ve mekanik olarak derinin üst tabakasının alınması (dermabrasion) operasyonlarından sonra derinin alt tabakaları ve deri eklerinden yeni hücre çoğalması ile yeni bir deri elde edilir.
Derinin kendini yenileme safhasında Güneş ışınlarının etkisi çok fazla olur. Deriye renk veren hücrelerde Güneş ışınlarından korunmak için anormal bir aktivasyon oluşur ve bu nedenle daha sonra bu bölglerde istenmeyen kalıcı renk değişiklikleri olabilir.
Derinin alt tabakasını ilgilendiren şakak germe, estetik burun operasyonu, kepçe kulak onarımı ve saç nakli operasyonları gibi operasyonlarda şişlik ve morluklar geçinceye kadar güneşe çıkmamak yeterlidir. Bu süre hastaya ve yapılan operasyona bağlı olarak 2-3 hafta arasında değişir.
Yüz germe ve estetik göz kapağı operasyonunda Güneş gören bölgelerde deri kesilerinin yapılmasından dolayı sürenin 1-1,5 ay olması ve tüm yaz Güneş'ten korunmak için yüksek faktörlü (30 ve üzeri) Güneş kremlerinin kullanılması uygundur.
Meme büyültme, küçültme ve toplama operasyonları üstsüz Güneşlenme yapılmıyorsa mevsim olarak bir sakınca oluşturmazlar.
Tam karın germe operasyonunda göbek çevresinde de yara izi olacağından dolayı mayo tercih edilmelidir. Kısmi karın germelerde ise kesi bölgesi kapalı tutulmalıdır.
Liposuction gibi deri altını ilgilendiren yağ alınması operasyonlarından sonra oluşan morluk ve şişlikler iyileşince Güneşin bir etkisi olmaz. Ancak yağ alımı için yapılan 0.5cm'lik kesi bölgleri yine güneşten korunmalıdır.
Botox uygulaması ve değişik yöntemler kullanılarak yapılan dolgu işlemleri (doku enjeksiyonu, silikon, kollajen, hyoluronik asit, mikro granül içeren maddeler) yaz aylarında da uygulanabilir.
International Hospital
Tel: 0212 663 30 00
Op. Dr. Nezail Demirciler